NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Galderic > Biografia de sant Galderic


Sant Galderic
Biografia d'un dels patrons de la pagesia catalana
Diferents poblacions, 16 d'octubre


Imatge del sant a la parròquia de Sant Simó i Sant Pau de Mataró


Imatge moderna del sant, obra de Jordi Roca


Il·lustració de Sant Galderic


Monòlit a sant Galderic al Pla de Martís


Aiguafort representant el reliquiari de bust de Sant Galderic conservat a la catedral de Perpinyà (1


Imatge actual del reliquiari


Imatge i relíquies de Sant Galderic a Sant Martí del Canigó


 

El 16 d'octubre, bona part dels pagesos celebren la festa d'un dels seus patrons: Sant Galderic. Aquest sant occità va ostentar el patronatge de bona part de la pagesia catalana des de l'any 900 fins el 1707, quan es va anar desplaçant en favor del madrileny san Isidro Labrador.

El president del Patronat de Sant Galderic, Agustí Esteve, explica que, "en tombar el segle XVI, la irrupció cultural castellana al nostre país es fa notar d'una manera decisiva. Per aquesta raó i sobretot després del decret de Nova Planta, va desapareixent tot el que fa olor de catalanitat. Els bisbes castellans que l'imposaren substituïren sant Galderic per san Isidro, canonitzat el 1622 pel papa Gregori XVI. Aviat el nostre sant va quedar arraconat, encara que la seva memòria no es perdé del tot".

Biografia

Galderic va néixer entre 820 i 840 a la vila occitana de Vievila (Viéleville en francès, actualment rebatejada com a Saint-Gaudéric), al sud-oest de Carcassona, en el si d'una família pagesa. Considerat ja pels seus coetanis com un home d'allò més pietós, va ingressar a l'orde de sant Benet i va defensar aferrissadament la pagesia de la pressió i el maltractament que rebia dels senyors feudals de l'època.

Mort l'any 900, va ser canonitzat l'any 990 al Concili Provincial de Narbona pel bisbe de Tolosa Raimond II. L'any 1015, tot just acabades les obres del monestir de Sant Martí del Canigó, el comte Guifré II de Cerdanya i Conflent fa portar les relíquies del sant a l'encimbellat cenobi. Des de llavors, els monjos en baixaven les relíquies a la plana quan hi havia sequera o epidèmies, fins al punt que s'han arribat a comptabilitzar més de 800 processons des del cim del Canigó al mar de Perpinyà, aplegant en moltes ocasions més de 30.000 pagesos. I és que, representat amb un manoll d'espigues de blat a una mà i una agullada a l'altra, primer la pagesia del Rosselló, i després de bona part del Principat, el va adoptar com a sant patró per tots els miracles que havia obrat en vida.

Substitució de sants

Al segle XVII, França va envair els comtats nordcatalans, motiu pel qual, el 5 de juliol de 1654, els monjos del Conflent, tement per les relíquies del sant, se les van endur, per camins de muntanya, cap a l'església del monestir romànic de Sant Pau del Camp de Barcelona.

Els monjos van arribar amb les relíquies a Barcelona el 18 de juliol, moment en què es va organitzar una solemne processó presidida pels Consellers de la Ciutat. Signat el Tractat dels Pirineus, mitjançant el qual Felip IV de Castella i III d'Aragó cedia a Lluís XIV de França els comtats nordcatalans, les relíquies de Sant Galderic van retornar al Canigó, passant, després de la secularització, a la Catedral de Sant Joan de Perpinyà.

Les vicissituds que hauria de patir Sant Galderic com a patró de la pagesia, però, no van finalitzar en aquestes dates. Amb les desfetes de 1707 i 1714, així com les resolucions que s'havien aprovat al Concili de Trento (1545-1563) -en què es va condemnar el pensament dels càtars i es va donar facultats als reis per nomenar bisbes i abats-, la jerarquia eclesiàstica castellana va començar a dominar l'església catalana i a imposar-hi el seu punt de vista. Un dels temes en què va incidir va ser en la reconducció del patronatge de sant Galderic cap a san Isidro Labrador.

En moltes esglésies i parròquies petites d'economia minsa, però, en no poder finançar una nova imatge del sant madrileny, varen transformar les imatges de sant Galderic en san Isidro mitjançant una substitució d'atributs: l'agullada per la rella. Així mateix, molts goigs d'aquell segle reconeixen el patronatge català de sant Galderic sobre la pagesia local.

Segons exposa l'expert en cultura popular Alfons Llorenç en un article a El Temps, Sant Isidre Llaurador "és un senyor de Madrid al qual nosaltres mai, mai no haguérem fet sant: una gent que diu com a principi que primer és l'obligació que la devoció, com podria santificar un personatge que, en comptes de llaurar, se n'anava a resar?".

Llorenç considera que sant Galderic -com d'altres sants molt arrelats a Catalunya, com Sant Jordi, Sant Mer, Sant Antoni o Sant Medir- ha patit un procés premeditat d'arraconament: "És una caracterització pròpia de la nostra cultura que no tenen per què aprofitar en altres bandes. I tota aquesta particularització, en els moments en els quals del que es tracta és de la unificació, molesta. Canvien l'ermiteta de santa Bàrbara o de sant Cristòfol en el sentit de la religiositat castellana: fan fora els nostres déus i ocupen l'espai amb ‘santocristos'. Què estan fent, en definitiva? Destruint tot el subconscient col·lectiu: és una lluita nacional com una altra. No és el mateix parlar de Sant Galderic que fer-ho de San Juan de Ávila. És una altra mentalitat. Allà tenen eixa mística i ací..., ací, dels pecats del piu, Nostre Senyor se'n riu".

Text: Redacció festes.org

Imatges: Patronat de Sant Galderic i Manel Carrera


  8928 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Compendio de la vida de Sant Galderique de Canigon y San Isidro de Madrid
Poc, Reginaldo / Lluís Roure
Llibre que explica la vida de sant Galderic, des del seu naixement fins ...

llegir
Sant Galderic: patró dels pagesos catalans
Salat, Jordi / Festes.org
Actualment se celebra a Catalunya la festivitat de Sant Jordi com a patró ...



Patronat de Sant Galderic
http://www.edatmitjana.cat/
Apartat de correus 19.100
08080 Barcelona (el Barcelonès)
620.023.826
agusti.esteve@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org