NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Antoni de Pàdua > Festes i fires


Festa des Convent
Els cinc cavallets cavalquen davant Sant Antoni de Pàdua
Artà (Llevant), 13 de juny


Els cinc cavallets danses a l'església del convent dels franciscans


 

L'illa de Mallorca celebra grans festes per Sant Antoni Abat, el 17 de gener. L'altre Sant Antoni, el de Pàdua, també rep lloances diverses, en especial dels cavallets d'Artà, un entremès documentat a la primera meitat del segle XIX i que tan sols és possible apreciar pels volts del 13 de juny al convent dels franciscans d'Artà.

La Dansa dels cavallets d'Artà

La dansa, l'interpreten cinc nins -des del 2015 també nines- del col·legi Comunitat Pares Franciscans d'uns 6-7 anys, que duen dos cavalles de color vermell, dos de negre i un de blanc, conegut com a Dama. El nin que du aquest cavallet blanc va vestit de color maduixa, amb coll també blanc. Els dos nins que duen els cavallets vermells, l'un va vestit de verd i l'altre, de blau. Els cavallers que munten els cavalls negres vesteixen bruses de color groc i salmó.

La figura dels cavallets i les danses que executen probablement arribaren a Mallorca procedents de Catalunya. El seu origen és imprecís, tot i que ja estan documentats a la primera meitat del segle XIX. El divendres anterior a Sant Antoni de Pàdua -també conegut com a Sant Antoni dels Albercocs- té lloc l'amollada de coets, la sortida i la tradicional capta dels cavallets pels carrers del poble, moment en què es reparteixen els programes de la festa. Durant els dies següents, el claustre del convent franciscà acull una tómbola benèfica, amb premis que consisteixen en brodats i randes.

La celebració, salt a salt

La vigília de la festa, al vespre, els cavallets i dues carrosses il·luminades surten a passejar, acompanyats de la banda municipal. En una de les dues carrosses s'hi passeja un nin vestit de Sant Antoni envoltat d'àngels. En l'altra, les nines que han fet la primera comunió durant l'any i que popularment s'anomena carrossa de les reines. Les carrosses passegen al so d'una melodia creada per un frare del convent, realitzada a partir d'unes estrofes originàries ideades per un capellà de Manacor.

L'endemà, onomàstica del sant, se celebra una missa solemne, durant la qual els cavallets ofereixen els seus balls al sant. En sortir de missa, al claustre del convent, els cavallets tornen a dansar Es Ball dels Índios, on els cavallets rendeixen homenatge a la Dama, i Es Ball des Nans, en què la Dama homenatja els cavallets. Al vespre, els cavallets tornen a dansar, just abans que un castell de focs artificials posi el punt i final a la festa.

Anteriorment, els cavallets realitzaven una petita cercavila pel centre del municipi a les 10 del matí, que tenia per objectiu desplaçar-se cap a l'ajuntament i, d'allí, acompanyar el consistori municipal cap a la missa de les 11. Quan arribaven al convent, ballaven Sa Cadena. Actualment, però, aquesta sortida s'ha perdut, ja que els representants municipals no assisteixen a la missa de manera oficial.

Duplicitat de cavallets

Històricament, a Artà tan sols hi dansaven cinc cavallets. L’èxit de les seves danses entre els artanencs van provocar que un frare del convent es decidís a implantar la festa a Llucmajor. Va encarregar cinc cavallets idèntics a València i va ensenyar les danses als llucmajorers. Aquests, però, no va acabar de fer-se seva la festa, motiu pel qual els cavallets van quedar arraconats en alguna estança del convent franciscà.

Fa uns anys, els frares van decidir donar nova vida als cinc cavallets de cartró abandonats, motiu pel qual, ara, existeixen dos grups de cinc cavallets que escenifiquen simultàniament les mateixes danses.

Arreu de Catalunya i el País Valencià hi ha documentats desenes d'entremesos amb els cavallets com a protagonistes. A les Illes Balears, però, tan sols s'han conservat els cavallets d'Artà, Felanitx i Pollença.

Cançó a Sant Antoni de Pàdua

Bons Artanencs, alegres!
veniu tots, vells i joves
a fer l'acompanyada
del Sant més benvolgut.
Veniu a dar els ¡molts anys! a Sant Antoni
que n'és l'amic coral del bon Jesús.

És el Fraret de Pàdua
senzill com l'innocència
veniu contents i alegres
que en la carrossa el duim.
Veniu a cantar ¡visca Sant Antoni!
i així farem content al bon Jesús.

Té el do de fer miracles
té un cor amorosíssim,
ell n'és un pou de ciència
mirall de les virtuts.
Germans! Feis-vos amics de Sant Antoni
que ell guarda els tresors del bon Jesús.


Text: Redacció festes.org, a partir de les dades facilitades pel pare Baltasar.


  3851 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Convent de Sant Antoni de Pàdua
c/. Sant Antoni, 1
07570 Artà (Llevant)
971.829.613




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org