Calendari: Festes de Primavera > Festes d'oficis > Festes d'oficis forestals

Festa de la pela del suro

La indústria del suro és la segona activitat industrial de Palafrugell

Centenars de curiosos s'atansen a les sureres de les Gavarres per descobrir les claus de l'ofici

Piles de suro

Un dels múltiples tallers de la festa

Palafrugell i les Gavarres en general són la zona surera per excel·lència dels país. Per reivindicar aquest llegat, Palafrugell organitza, des del 2001, la Festa de la Pela del Suro, per tal de promocionar i reivindicar aquest ofici. Els assistents veuen com es pela el suro al bosc i com es fabricaven tradicionalment els taps de vi i cava.

La festa pròpiament dita té lloc a Llofriu, nucli urbà situat a dos quilòmetres del centre de Palafrugell, tocant a les Gavarres. Al centre de Llofriu s’hi organitzen, durant tot el dia, demostracions de manufacturació del suro per produir taps. Gent gran que havia treballat tota la vida en la indústria suro-tapera expliquen i demostren com treballaven abans que la maquinària actual assumís la major part del protagonisme en la cadena de producció, just quan treballaven amb les primeres màquines més rudimentàries. També hi ha algun avi que mostra com va afectar la segona mecanització a la seva feina, quan van passar a fer els taps amb una barrina.

Des del nucli de Llofriu també hi ha marcat un itinerari en direcció al bosc que condueix cap a una sureda, on set o vuit peladors mostren com es pelaven i es pelen les alzines.

Al nucli urbà, a més, entre d’altres activitats, també hi té lloc una trobada de col·leccionistes de plaques de cava, tallers per a la mainada, una exhibició de tallada de troncs, una fideuada popular i una demostració de bitlles catalanes, entre moltes altres activitats.

L’època de pelar l’alzina surera coincideix amb l’estiu, començant a finals de juny i finalitzant al setembre. Així, la festa és una celebració de l’inici de l’època de pelar les alzines. Del suro que n’extreuen, les fàbriques el transformen, majoritàriament, en taps de cava o vi, per bé que també el poden transformar en plaques de conglomerat per a les fusteries.

La indústria suro-tapera va ser la principal activitat econòmica de Palafrugell entre mitjans del segle XVII i mitjans del segle XX, quan el turisme la va relegar a la segona posició. Tot i aquesta pèrdua de lideratge quant a ocupació, la dotzena de fàbriques que tenen la seu a Palafrugell continuen produint els mateixos taps que anteriorment, per bé que amb molts menys assalariats, degut sobretot a la nova maquinària. De fet, el conjunt d’empreses situades al voltant de les Gavarres, a l’Alt i Baix Empordà, el Gironès i la Selva, produeixen el 60% dels taps de cava de tot el món i són els segons productors mundials de taps de vi, darrere de Portugal.

Fruit d'aquesta especialització en la indústria suro-tapera, a Palafrugell s'hi va instal·lar el Museu del Suro, que va ser qui va tenir la idea d'organitzar la festa. Des d’un primer moment, el consistori municipal hi va donar ple recolzament, així com també l'Associació de Veïns i Amics de Llofriu.

Imatges: Enric Bruguera, Museu del Suro de Palafrugell.

El negoci del suro a l'Alt Empordà (s. XVIII-XIX)