NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Fires


Fira
La sortida de S'Estol del rei En Jaume
Alcúdia (el Raiguer), primer cap de setmana d'octubre


El Rei En Jaume i el Rei Moro


La sortida de l'ajuntament del Rei En Jaume


Na Maria Enganxa, fent por als nins


L'Amo de so na Moixa llança quilos i quilos de farina


Sa Jaia Tonina reparteix confitots als més petitons


 

La fira d'Alcúdia és una mostra de l’agricultura, l’artesania, la indústria i el comerç de la vila i rodalies. Dissabte a la tarda arriba el moment en què S'Estol del rei En Jaume -una colla de caparrots que representen nou personatges de la tradició històrica de l’illa- adquireix tot el protagonisme.

La fira destaca per l’ampli ventall d’activitats econòmiques, gastronòmiques i esportives que s’hi desenvolupen, des de l’originària fira de mostres a una exposició de cuina casolana, demostracions de com fer unes bones coques i panades, etc.

D’entre tots els actes culturals, però, en sobresurt l’eixida de S’Estol del rei En Jaume de dissabte a la tarda, una original comparsa de caparrots que s’inspira en diferents rondalles populars mallorquines, recollides en el seu moment per mossèn Alcover, i que simbolitzen el passat de l’illa, així com els vicis i defectes humans tractats de forma graciosa i satírica.

Els nou personatges representen el Rei En Jaume, el Rei Moro, Na Maria Enganxa, L’Amo de so na Moixa, Na Pixedis Bruta, en Tòfol Mentider i en Gori Dolenties, Sa Jaia Tonina i en Ramon Llull. Tots ells van ser encarregats per l’ajuntament, a principis dels anys 90 del segle XX, a Josep Fluxà, un dels més renombrats artistes mallorquí de figures de cartró pedra i materials lleugers.

Els caparrots, un a un

Cada personatge està caracteritzat d’una manera molt determinada, recalcant aquells elements fantàstics pels quals ha passat de generació en generació.

Així, el rei En Jaume representa Jaume I a cavall, vestit amb roba luxosa d’estil medieval, pròpia d’un monarca. El cavall du un vestit envellutat que cobreix bona part del seu cos, a l´estil dels cobriments dels cavalls medievals. El rei du una capa que descansa sobre la part posterior del cavall, tot acabat em passamaneria daurada.

El Rei Moro representa el sobirà sarraí que va capitular davant de Jaume I el 31 de desembre de 1229, motiu pel qual interpreta una dansa de lluita amb el Rei En Jaume.

Na Maria Enganxa es passeja pels carrers amb una granereta per banyar els al·lots, un ganxo de collir figues i un poal, com si hagués acabat de sortir del pou, perseguint la gent agafant-los els peus amb el ganxo. Arreu de l'illa, els nins tenen ben present aquest personatge a l'hora de guaitar dins un pou o una cisterna, ja que els majors els adverteixen que si hi guaiten, en sortirà na Maria Enganxa i se'ls endurà cap a dins.

En Ramon Llull, per la seva banda, es passeja amb un llibre ple de galetes en forma de lletra i les reparteix als nins, mentre que l'Amo de so na Moixa, vestit amb uns calçons a l'ampla i una camisa blanca, llança farina a tothom. Aquest caparrot representa la rondalla segons la qual la seva dona el va enviar al molí a cercar dos sacs de farina per pastar el pa. Per no haver de fer l'esforç de carregar la farina damunt l'ase, i veient que el vent bufava en direcció a casa seva, va llançar-la tota a l'aire confiant que el vent tendria la gentilesa de deixar-la a casa seva. En arribar a la possessió, la seva dona li va ventar una bona atupada, per beneit.

Els tres caparruts següents pretenen satiritzar, tenyint-los de comicitat i gràcia, tres dels defectes humans: la brutor, la mentida i la dolentia. Són Na Pixedis Bruta -que du un vestit de color clar tot tacat, amb les calces foradades-, En Tòfol Mentider -que du una banya al front, senyal d'haver dit mentides- i En Gori Dolenties -que du dues orelles d'ase per estar contínuament fent asseries i dolenties.

Tanca l'estol Sa Jaia Tonina, un personatge que no podia faltar, ja que és un dels més coneguts de tota la rondallísitica mallorquina. Surt vestida de forma tradicional, amb gonelles, gipó i mocador, camina amb l'ajuda d'un gaiato i reparteix confits als més petits.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament d'Alcúdia


  6921 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Auditori d'Alcúdia
http://www.alcudia.net
Plaça de la Porta de Mallorca
07400 Alcúdia (el Raiguer)
971.897.185
knavarro@alcudia.net




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org