Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > Fires de torrons

Fira de Torrons

Creació torronaire

Cremant el torró de crema

Torró artesà

Una nova creació

Cada cap de setmana més proper al 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció, Llinars celebra una fira en què els mestres torronaires catalans presenten les seves propostes de torrons per a les festes nadalenques de l'any en curs.

La Puríssima i els torrons

Un dels costums associats a la festivitat de la Immaculada Concepció, la Puríssima, és el de ser el primer dia de l'any en què es mengen torrons a casa. La tradició recull que aquest dia els infants esperen els torrons, que arriben a casa de forma misteriosa de la mà de la Mare de Déu Torronera.

I perquè així pugui ser, diverses són les poblacions que aquests dies, pels volts del 8 de desembre, organitzen fires de torrons, on aquestes delícies dolces són els protagonistes.

La tradició torronaire

El Vallès Oriental i el Maresme compten amb una gran tradició de fabricació artesanal de torrons. Hi ha obradors i pastisseries de renom a Cardedeu, Sant Esteve de Palautordera, Mataró i Llinars del Vallès, entre molts altres.

Tots els mestres torronaires de la comarca presenten parada a la Fira dels Torrons de Llinars. Un dels torrons estrella d'aquestes dates nadalenques és el Torró de crema, un torró fet de massapà i sucre, força consistent, amb un exterior que s'acaba cremant per donar-li el seu gust i aspecte característic.

A La Fira dels Torrons s'hi poden trobar des dels torrons més clàssics, com els de massapà, els tradicionals d'ametlla, avellana o crocant, els trufats, els de xocolata fins a la novetat de l'any en curs de cada torronaire. I és que cada any, per Nadal, els artesans experimenten amb noves propostes creatives de torrons, que deixen tastar a tots els que aquests dies de Fira s'atansen a la seva parada.

Elements de la Fira de Torrons

Les arrels de la Fira es remunten a mitjan segle XIX, quan els pagesos de la contrada assistien a aquest mercat per omplir els rebosts de cara al Nadal. La Fira de Torrons actual, que es va recuperar l'any 1996, la organitza la Unió de Botiguers, Comerciants i Professionals de Llinars en col·laboració amb l'Ajuntament de Llinars.

A més a més de les parades de torrons la Fira de Torrons inclou moltes altres parades on es poden trobar tots els articles relacionats amb les festes de Nadal, així com artesans alimentaris, oficis tradicionals i entitats i comerciants del poble.

La Fira posa a disposició dels visitants inflables i altres atraccions per a la mainada, i també programa altres activitats complementàries, com una inauguració a càrrec de trabucaires, un menjar popular, etc

Unió de Botiguers
Carrer Nou, 7