Ecosistema: Protagonistes > Diables > Balls de diables centenaris amb parlaments

Ball de Diables

Logotip actual, renovat l'any 2017

Encesa dels diables

Pas característic del ball

L'angelet i els diables

El Ball de Diables de Tarragona és una manifestació festiva i teatral popular que té les seves primeres referències documentals a finals del segle XIV-principis del XV. Segueix el model de ball de diables històric, propi del Garraf, Penedès, Anoia i Camp de Tarragona, amb uns personatges ben definits i uns parlaments.

Referències històriques

La primera referència de diables en el seguici popular de Tarragona és de l'any 1387, tot i que l’aparició del l'enfrontament dels diables amb l'Arcàngel Sant Miquel no apareix fins al 1426. Des del segle XV, l’antic entremès religiós de la lluita del bé contra el mal —l’exèrcit celestial, comandat per l’arcàngel Sant Miquel, s’enfronta a les tropes infernals sota el lideratge de Llucifer i la Diablessa— ha evolucionat en l’ús de la pirotècnia (cada cop més espectacular), i la paraula (afegint, al combat religiós medievalista, versots satírics sobre l’actualitat).

Des del segle XVI fins al 1804, el ball de Sant Miquel i Diables el representà el gremi de teixidors de lli. Durant el segle passat, també el va portar el gremi de boters i la Societat Cultural l'Artesana. Les agrupacions tarragonines perviuen fins al 1922, i a partir d'aleshores es porten balls de diables de les comarques veïnes.

La recuperació del segle XX

Desaparegut amb la Guerra Civil (1936-39), l'any 1984 els tarragonins recuperen el Ball de Diables de Tarragona i les seves actuacions tradicionals a les festes de Santa Tecla i el Carnaval. Un ball que era recuperat amb la voluntat de lligam amb el patrimoni viu del nostre país, per la qual cosa va optar per seguir el model dels diables històrics de l’Arboç del Penedès, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Reus, sumant-li la informació que el ric llegat documental facilitava.

L’any 1985 l’entitat marcà una línia, encara viva avui, que definia el calendari fix d’actuacions del Ball a Tarragona: Carnaval, Nit de Sant Joan i Festes de Santa Tecla. Des d’aleshores la seva presència per les Festes de Santa Tecla s'ha fet imprescindible, tot encapçalant la Cercavila de Festa Major, l’Anada a Ofici i la Professó del Braç de Santa Tecla, festa major proclamada d’Interès Nacional l’any 1996. L’entitat també organitza, des dels seus inicis, el Correfoc que tanca Santa Tecla, un dels actes que compta amb una participació més massiva de totes les festes.

El 1986, el Ball col·laborà amb l’Ajuntament en la recuperació de l’Àliga de la ciutat. Des d’aleshores el Ball no ha parat de créixer, esdevenint un dels promotors principals de la Festa tarragonina i, en una aposta especial per fomentar la Festa Major Petita de Tarragona, va crear la versió infantil del Ball de Diables (1998) i la de l’Àliga (2008).

Composició actual

L'entitat té vuitanta socis. Va ser convidat d'excepció a l'Exposició Universal de Sevilla i al III Festival Internacional de Teatre Medieval d'Elx.

- Composició: 22 diables vestits (Llucifer, Diablessa, 15 diables de tropa, 1 diable encenedor, 4 diables timbalers)
- Disseny de vestuari actual: Tamara Huete
- 16 maces per als diables