Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Municipi a municipi

Carnaval

Concert després de la rua infantil

Personatges de la comitiva

En Carnestoltes a la Rua

L'Enterro del Carnestoltes

Si Vilafranca del Penedès no gaudeix encara, en aquests moments, d’un Carnaval que, fruit de la tradició, hagi esdevingut una manifestació popular com pot ser-ho a d’altres poblacions properes com Sitges o Vilanova, sí és cert que, des de fa uns anys, això ha començat a canviar.

Des del 2003 diversos col·lectius i persones a títol personal han estat treballant per recuperar un cicle de festes de Carnaval diferenciat de la resta de festes de la comarca, intentant crear un Carnaval propi de Vilafranca. Aquests treballs van suposar la creació de la Comissió de Carnaval que recolzada i amb el suport del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca treballen des del 2005 perquè aquestes festes calin en el teixit vilafranquí i esdevinguin unes festes populars, participatives i sobretot, divertides.

Els actes d’aquests dies s’emmarquen dins del calendari que va de dijous gras a dimecres de cendra, procurant oferir una varietat d’activitats que el facin interessant. Naturalment, les activitats existents de fa molts anys s’han inclòs dins d’aquest plantejament global i han quedat perfectament definides en el corpus d’aquesta setmana de follia irreprimible.

Dijous Gras: l'Arribada del Rei

A diferència d’altres poblacions veïnes on aquest acte es desenvolupa el divendres, des del segle XIX es té constància de l’arribada a Vilafranca de sa Majestat el Rei Carnestoltes el dijous llarder a la tarda. Acompanyat de la seva Cort Reial, composta per la Concubina, el Cap de Protocol, el Jutge, el Bisbe, el Guàrdia Viril, el Cos de Seguretat, els Folklòrics i el seu Toro Vesànic, l’Infermera, la Monja, la Núvia Plantada... i tancant la comitiva el Senyor de la Bota i les Vinateres que reparteixen vi per escalfar-se una mica... el Rei Carnestoltes IV i I de Vilafranca es disposa a capgirar l’ordre establert de les coses.

Tota aquesta comitiva, acompanyats pels incorregibles The Mckensy’s Cland Band, recorre diferents carrers del centre històric per tal d’anunciar el canvi de règim municipal que pretén aconseguir amb l’Ocupació de l’Ajuntament. Des de la plaça de la Vila, i amb una simulada conquesta de l’Ajuntament, es pretén prendre el lloc a l’Alcalde, cosa que es fa, i per tal de que sigui oficial, el Rei pronuncia des del balcó, el pregó que dona pas a les Festes de Carnaval.

Tot seguit, i com s’escau a aquesta celebració, el Rei convida a tots els assistents a menjar-li la botifarra! Un berenar amb botifarra d’ou, malpensats!

Divendres: Carnaval Escolar i Ball de Gala

El divendres és el dia en que les escoles de la vila celebren el Carnaval. Amb les seves millors disfresses són molts els escolars que desfilen pels carrers al voltant de les escoles, omplint-los de paperets i molt soroll.

A la nit, un Ball de Gala al Teatre Cal Bolet, on les persones disfressades hi tenen l’entrada gratuïta i en el transcurs del qual hi ha concurs a les millors i pitjors disfresses (amb premis per a les millors) i degustació de la Beguda del Rei.

Dissabte: matinades al mercat i carnaval infantil

A partir de les 12 del migdia, matinades pel mercat amb el Rei Carnestoltes i la seva cort, que surten a ‘fer dissabte’ pel mercat parant a diverses parades per comprar calces i calçons, figues i melons... per comprovar que venedores i venedors tinguin el seu gènere en bon estat. Tot això acompanyats d’un grup de grallers. Després d’un tomb pel mercat però, cal parar i fer el vermut. Per això s’organitza en arribar a la Plaça de Santa Maria, un concert vermut.

A la tarda del mateix dissabte, els esplais i l’Agrupament Escolta organitzen un carnaval infantil oberts a tots els nens i nenes de la vila. La concentració és a la plaça de la Vila on s’hi fa la Despertada del Rei (ja que habitualment el Rei fa una migdiada llarga...) i poder començar la Cercavila de l’alegria amb l’acompanyament musical.

Diumenge: Carnaval Xic

Els nens de 0 a 3 anys també tenen el seu moment en aquests dies de bogeria. L’AMPA de les Llars Municipals d’Infants organitza aquesta activitat perquè els més menuts tinguin un primer contacte amb la festa. Aquesta activitat compta amb la participació d'un grup d’animació.

Dilluns: la Rua

El dia més multitudinari del Carnaval vilafranquí és, sense cap mena de dubte, el dilluns. A les 22h arrenca la rua més participativa i més nombrosa de l’Alt Penedès on hi participen moltes de les carrosses i comparses que es mouen aquests dies per tot arreu. Ni el fred ni el fet que l’endemà sigui dia laborable, desanima els participants, que ballen sense parar pels principals carrers de la vila on la festa dura fins a altes hores.

Tots els components d’aquesta Rua desfilen davant la Taula Reial, on Sa Majestat i la Cort gaudeixen d’aquesta desfilada tant pintoresca i diversa.

Dimarts: La Vetlla:

Després dels excessos de tot el cap de setmana i l’afartada de la Rua, el Rei Carnestoltes pateix un atac de cor que li causa una mort fulminant. Les exèquies públiques es realitzen a la plaça de la Vila, on s’hi instal·la la capella ardent del difunt Rei Carnestoltes perquè tothom pugui expressar el seu condol.

Dimecres de Cendra: L'Enterro i la Sardinada

Amb la sortida des de la Casa de la Vila del seguici fúnebre que acompanya el fèretre del Rei Carnestoltes, s’acaben els actes del carnaval vilafranquí.

Acompanyats pels Ministrers del Gran Penedès, la Cort, les Ploraneres i tots aquells que a títol individual volen formar part del seguici, s’acompanya el fèretre fins al Parc Tívoli. En acabar tot el recorregut, es fa una lectura solemne del testament i es procedeix a la incineració del Rei Carnestoltes.

Les festes de Carnaval es tanquen amb una sardinada popular, que està organitzada, juntament amb la Comissió de Carnaval, per l’Associació de Barbuts de l’Alt Penedès, impulsors de la recuperació del carnaval a Vilafranca.

Ja és mort el Rei Carnestoltes,
ja és mort l’amic millor.