Calendari: Festes de Primavera > Festes d'oficis > Festes i fires de pastors

Fira de la Transhumància

Concurs de gossos d'atura

Eines de l'ofici

Demostració d'oficis artesans

La filadora

La vila ret cada any un gran homenatge als pastors i a la transhumància, una de les activitats a l'aire lliure més antigues que existeixen, en el marc d'un projecte de desenvolupament turístic i de promoció econòmica encetat per dotze municipis del nord de la comarca de l’Anoia.

La transhumància

La transhumància i el pasturatge ha desenvolupat una cultura pròpia, fonamentada en uns usos, costums i tradicions particulars. Amb l’objectiu de recordar, recuperar i conèixer el món del pasturatge, Pujalt (Anoia) celebra cada darrer diumenge de maig la Fira de la Transhumància, en un dia ple d’activitats al voltant del món dels pastors i dels ramats.

Principals actes de la Fira de Pujalt

La fira de Pujalt vol ser una fira com les que antigament es feien en moltes viles i ciutats sobre aquesta tradició ancestral. Durant tot el dia, hi ha la mostra d’oficis artesanals vinculats al món del pasturatge,q ue inclou esquiladors de llana a tisora, filadores amb fus manual i roda mecànica, teixidores de llana amb telers manuals i matalassers, etc També hi ha exhibició d’oficis tradicionals del món rural, molts ja desapareguts, com el de picapedrer, cisteller, cadiraire, constructors de culleres i formatgeres i parades on es mostren i es poden comprar productes alimentaris i de decoració de l’Alta Anoia, elaborats de forma artesanal i tradicional.

La festa inclou diversos àpats de gastronomia rural: esmorzar típic de pastor, amb pa de pagès, cansalada, formatge, embotits, vi i aigua de farigola amb mel i un dinar popular, ambdós de pagament.

També es prepara un campament transhumant, en el que diversos personatges recreen la vida quotidiana dels pastors mitjançant escenificacions teatrals que recorden, per exemple, l’elaboració de pega o el secatge de pells.

Durant la fira es pot assistir a una exposició de bestiar (conills, ovelles, gallines, oques, etc.), a un concurs de munyir vaques manualment, a una exhibició de gossos d’atura i participar en passejades amb carro, tractor o cavall i en les exhibicions de jocs populars i tradicionals.

Cada any s'entrega el premi Transhumant de l’any, un reconeixement a la feina desenvolupada per professionals de qualsevol àmbit.

Dossier: Pastors i transhumància
En aquest número 31 dediquem el dossier als pastors i la transhumància. ...