Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Representacions de La Passió

La Passió

Crucifixió

La coral

Una escena de l'obra

Escena de la primera part

Considerades pels estudiosos com una evolució dels anomenats misteris, les Passions són representacions teatrals que escenifiquen, en espais tancats i amb diàlegs en viu, diversos episodis de la vida, la mort i resurrecció de Jesucrist. Una de les més emblemàtiques és la d’Esparreguera.

Orígens de “La Passió” a Esparreguera

Els misteris eren escenificacions de passatges del nou testament en els que es representaven la vida de Jesús, de Maria i els sants. Aquestes obres de teatre tenen el seu origen en l'Edat Mitjana i es realitzaven inicialment dins les esglésies fins que, amb el pas del temps, sortiren d'aquest espai per traslladar-se a l'exterior. Amb aquest canvi l'obra es popularitza i teatralitza: la música, element indispensable fins llavors, passà a un segon pla i els actors ja no eren només els membres de l'estament eclesiàstic si no que comencen a participar també actors amateurs.

El document més antic referent a "La Passió" d'Esparreguera és una carta datada el 1661, en la qual uns veïns de Sant Llorenç d'Hortons fan saber a uns parents d'Esparreguera que aniran a la població per veure la representació. Ara bé, "La Passió" tal com la coneixem avui no s’inicià fins el 1860, després d'un període d'interrupció, quan es representa per primera vegada en un local tancat de la vila.

Dades el voltant de l'obra actual

En l’actualitat "La Passió" d’Esparreguera es representa deu vegades l'any. L’obra s’escenifica en 35 escenes dividides en dues parts, una la matí i una a la tarda, fet que converteix aquest espectacle en una festa popular per gaudir durant tot un dia. La primera part repassa la "Vida pública de Jesús", mentre que la segona posa en escena la "Passió, mort i resurrecció". Es tracta d’una producció teatral de característiques úniques, amb prop d'un miler de persones involucrades en el seu funcionament, i amb un públic que oscil·la entre les 15.000 persones l'any.

Per iniciativa del Patronat de "La Passió", l'any 1958 s'inicià la construcció de l'actual teatre, que fou inaugurat el 1969. Té un aforament de 1800 espectadors –un dels més grans de Catalunya- i està dissenyat especialment per representar-hi "La Passió". L'escenari fa 375 metres quadrats i està dotat de ciclorama, elevadors, plataformes laterals motoritzades i un teler de 25 metres d'alçada. El 1997 es renovà el pati de butaques, es construí un nou pont de llums i s'implantà un nou sistema de so.

L'any 1976 aquesta representació teatral estrenà el llibre musical, especialment composat per l'obra pel mestre Josep Borràs, fill de la vila. “La Passió” compta amb una orquestra de trenta músics, una coral de cinquanta veus i un orgue de set-cents tubs: una autèntica banda sonora que s'ha constituït com un dels trets diferencials de "La Passió" d'Esparreguera, coordinada a la perfecció amb la paraula i l'acció. La lletra s’ha anat adaptant a les diferents variacions que s’han fet sobre el text original, sense perdre la coherència argumental del conjunt.

L'any 1983, "La Passió" d'Esparreguera fou declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Imatges: Patronat de la Passió

La Passió d'Esparreguera. Impressions antropològiques