Calendari: Festes de Primavera > Altres festes d'abril > Trobades sectorials

Trobada Nacional de Capgrossos

Els capgrossos de l'Agrupació

Nans de Manresa

La família de Capellades

Els capgrossos de Solsona, durant el cercavila

Cada dos anys, els nans, cabuts, capgrossos, capparuts i nanos catalans celebren una trobada primaveral, cada vegada en una vila diferent, que serveix per reivindicar la indiscutible importància d’aquestes figures dins la nostra cultura popular

La Trobada Nacional de Capgrossos és una celebració que reuneix a bona part dels nans i capgrossos de la geografia catalana en un mateix indret. La festa, que té lloc cada dos anys en una vila diferent, es celebra durant tot un cap de setmana d’abril, just abans de Sant Jordi.

Aquesta celebració primaveral gira al voltant dels capgrossos, nans o cabuts, unes peces de l’imatgeria festiva que representen a determinats personatges, vius o morts, imaginaris o històrics, amb l'objectiu de reivindicar-los, de posar-los en valor. Aquestes figures també són conegudes amb els noms de cabets (País Valencià), caparruts, nanos (Tarragona, Berga) o cabeçuts (Olot).

La Trobada, que està organitzada per la Comissió de Capgrossos de l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya, va néixer l’any 2000 a partir d’una idea de la Colla de Capgrossos de Capellades. Des d’aleshores, cada dos anys s’han celebrat les següents trobades:

2008: Alcarràs (el Segrià)
2006: Manresa (el Bages)
2004: Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat)
2002: Argentona (el Maresme)
2000: Capellades (l'Anoia)

Tots els capgrossos catalans, es diguin com es diguin i siguin del tipus que siguin (joves o vells, moderns o antics, tímids o agosarats, seriosos o riallers) estan convocats a participar en aquesta gran festa. La trobada no només serveix a les colles per lluïr les figures i els balls que executen si no que també serveix per a conèixer-se millor i compartir il·lusions i inquietuds per uns dies.

Normalment la dinàmica de la celebració és la següent, el primer dia al matí les colles arriben i després d’instal·lar-se, fan una visita per la vil·la que acull la trobada. A la tarda hi ha la recepció oficial amb les autoritats a l’Ajuntament i a la nit, ball i sopar conjunt. L’endemà té lloc l’acte central de la festa: una cercavila protagonitzada per totes les figures participants, amb exhibició de llurs balls.

També es fan una sèrie d’activitats paral·leles relacionades amb el món dels nans, com exposicions fotogràfiques, xerrades i tallers que ajuden a conèixer millor aquest element de la imatgeria festiva que, tot i ser portats pels més menuts, fan les delícies de petits i grans

Comissió de Capgrossos. Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
c/. Avinyó, 19 pral