Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Marc > Aplecs, romeries i rogatives

Aplec de Sant Marc
Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró (el Baix Empordà), cap de setmana més proper al 25 d'abril

La cobla, preparant-se per tocar

La vila de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró celebra, el cap de setmana més proper al 25 d'abril, l'ancestral Aplec de Sant Marc, una trobada festiva que recorda el passat agrícola del poble i que té com a acte estrella el Concurs d’Arrossades.

L’Aplec de Sant Marc se celebra al nucli de Fanals d’Amunt, el nucli de població originari de la vila de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, el cap de setmana més proper al 25 d'abril, diada de Sant Marc.

L’origen de l’Aplec de Sant Marc és incert, però hi ha qui afirma que és una evolució de celebracions d’arrel rural precristiana vinculades als cicles agrícoles. A Sant Marc se l’ha invocat tradicionalment perquè protegeixi les collites més avançades, tant de les inclemències meteorològiques com dels atacs d’alguns insectes i altres plagues. L’espai de celebració de l’Aplec es troba situat als estreps de les Gavarres, envoltat de les antigues masies que formaven el primitiu nucli rural de Fanals d’Amunt, en un clar entre boscos i camps que és conegut com a plaça de Sant Marc, segurament per raó que antigament devia fer les funcions d’una veritable plaça. Curiosament però, malgrat el nom de la festivitat, no hi ha pels voltants, cap ermita o església dedicada Sant Marc. Aquest indret devia ser, doncs, l'espai on els ancestres, els agricultors de la zona, realitzaven els seus ritus primaverals per tal de protegir-se i allunyar les plagues que en aquestes dates assalten les collites.

Estructura de la festa actual

Tot i que es creu que la festa té més de 150 anys d'antiguitat, la celebració moderna de l’Aplec data de l'any 1985 i és organitzada pel Centre l’Avenir Fanalenc amb el patrocini de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament, i amb la col·laboració de diversos establiments comercials del municipi.

L’Aplec de Sant Marc s’inicia amb el concurs d’arrossades, que es celebra des de l’any 1987. Durant tot el matí diferents persones i col·lectius de la vila preparen els seus arrossos amb foc de butà a la plaça de Sant Marc. Al final de la jornada s’atorguen premis als tres millors arrossos i obsequis per a tota la resta de participants.

Les celebracions segueixen per la tarda amb jocs de cucanya per a la mainada, espectacles d’animació infantil i l’audició de sardanes. La jornada es clou amb la tradicional rifa d’un xai.

Centre l’Avenir Fanalenc
Av. Cavall Bernat, 47