NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes majors d'agost > Principis d'agost


Festa Major
La Llacuna (l'Anoia), Primer diumenge d'agost


La mulassa


El drac de dos caps de La Llacuna


La diablessa bevent durant la cercavila


Encesa durant el Tomb de Foc


Versots del Ball de Diables de La Llacuna


Un àlber a la Cuitora


 

La Festa Major de La Llacuna és, sens dubte, la màxima expressió festiva d’aquesta vila anoienca. Des de fa uns anys, la celebració ha anat agafant més empenta i ha anat enriquint mica en mica un seguici festiu que es mostra en la seva màxima plenitud cada primer cap de setmana d’agost.

La Llacuna és un poble d’uns vuit-cents habitants que durant tot l’any està ple de petites festes i activitats organitzades per les entitats de cultura popular i l'ajuntament. Ara bé, la celebració festiva per excel·lència de la vila té lloc durant el primer cap de setmana d’agost, en el marc de la festa major.

La seqüència ritual

La festa major arrenca el divendres a mitja nit amb el correfoc que realitza el Ball de Diables de la població amb l'encant que es desenvolupa pels carrers estrets de l’antic perímetre emmurallat. Al correfoc també hi participen la mulassa i el drac de La Llacuna, les dues peces del bestiari de foc local.

Dissabte té lloc la cercavila amb tots els balls populars de la localitat: el ball de bastons gran i petit (que té la particularitat que conserva l'essència del vestuari antic, amb corbatí inclòs), el ball de diables gran i petit, la mulassa, el drac, la banda, els grallers i els gegants bombers de la Llacuna, l’Andreu i la Maria. Al vespre, hi ha el Ball de les Places, dos concerts simultanis en dues places del poble.

El Ball de Diables de La Llacuna segueix el model penedesenc i realitza el tradicional ball parlat durant el qual els diables s'enfronten amb sant Miquel. Per altra banda, el Ball de Diables també reciten els seus versots en què, en clau satírica, repassen diversos aspectes de la realitat social local. La peculiaritat d'aquest acte és que els versos es reciten en diferents espais de la vila de forma itinerant o durant el recorregut de la cercavila.

Diumenge al matí, a la plaça major porticada, té lloc la jornada castellera que s’amenitza amb un vermut popular i, al vespre, el Ball de Gala, durant el qual té lloc el Ball del Fanalet.

La resta d’actes de la festa estan formats per havaneres i rom cremat, jocs per la mainada, concerts i moltes més activitats que duren de divendres fins dimarts a la tarda.

El berenar a la font Cuitora

Un dels actes més tradicionals de la festa és el l'àpat comunitari amenitzat amb música en directe que té lloc a la font Cuitora, un paratge magnífic situat a les afores del poble, al bell mig del bosc, que destaca per una font que té unes propietats culinàries especials. El nom de la font, "cuitora", prové, segons sembla, del fet que l’aigua d’aquesta font (que durant molts anys va ser la principal font proveïdora d'aigua pel poble) té virtuts medicinals i unes característiques que la fan especialment apta per a cuinar llegums.

El paratge de la font "cuitora" també destaca per uns àlbers monumentals, declarats d'interès històric l'any 1995 i que es caracteritzen per tenir les soques recargolades.

Els llacunencs i llacunenques es desplacen fins aquest paratge a peu, en germanor, per a fer una trobada popular, jugar a bitlles i menjar col·lectivament. La festa acaba sempre de forma sorpresa, amb un acte que només coneix la comissió de festes.

Text: Redacció festes.org en col·laboració amb Frederic Herrero i Calvo

Imatges: Manel Carrera i Escudé, Frederic Herrero, Drac de la Llacuna i Ball de Diables de La Llacuna


  4665 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de La Llacuna
http://www.lallacuna.cat/
Plaça Major, 1
08779 La Llacuna (l'Anoia)
93.897.60.63
llacuna@diba.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org