Dimecres, 1 de maig de 2024 | Josep Obrer | Festa del Treball    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Bàrbara > Festes de miners

Bellmunt de Priorat (el Priorat), 4 de desembre

Entrada de les mines

Lo Peix de Bellmunt

La cercavila de dissabte

Ubicat al cim d’un turó a la banda esquerra del riu Siurana, Bellmunt del Priorat celebra la festa de Santa Bàrbara, patrona dels miners, amb una cercavila plena d’espetecs i pólvora i la sortida de Lo Peix, una singular bèstia festiva que llança aigua per la boca.

Les Mines i la patrona Santa Bàrbara

La història i la identitat de Bellmunt del Priorat es troben directament vinculades a la mineria. Al poble hi ha una de les explotacions mineres més importants del país: les Mines de Bellmunt de Priorat, que fa més de trenta anys que són tancades i que actualment estan dedicades a l’educació i la preservació de la memòria històrica. Ara, les dues mines de Bellmunt (la Mina Eugènia i la Mina Règia), de les que s’extreia plom, galena, baritina i mil·lerita, es poden visitar així com la Casa de les Mines, un edifici modernista de començaments del segle XX que servia d’oficina i habitatge a la direcció de les mines.

Bellmunt i les festes de desembre

Aquesta dedicació a la mineria va fer que es dediqués una festa a la patrona dels miners: Santa Bàrbara, pels volts del 4 de desembre. Amb aquesta festa, que s'escau en plena temporada de recollida d'olives, Bellmunt enceta un mes ple de celebracions que també inclou la Festa de santa Llúcia i una Festa Major dels Sants Innocents, pels volts del 28 de desembre, que combina les sonades innocentades pel poble amb un gran àpat a l’aire lliure, la Badejada.

Actes de Santa Bàrbara

El dia central de la festa de Santa Bàrbara és el 4 de desembre, jornada de festa local. Santa Bàrbara és, entre d'altres, patrona dels miners, que la invocaven per protegir-se dels accidents en el treball.

Aquest dia es fa una sorollosa processó amb la imatge de la santa pels carrers del poble, amb la particularitat que durant tot el temps que dura el trajecte, i mentre la santa és fora de la seva capella, es llancen trons a l’aire. La festa també inclou missa, vermut per a tothom, i al vespre i o a la nit, algun tipus d'espectacle.

El dissabte més proper al 4 de desembre, es fa la cercavila amb Lo Peix i algun grups de cultura popular de la comarca o de més enllà. Lo Peix de Bellmunt és una peça del bestiari festiu i popular construïda l'any 2007 per un grup de gent jove del poble sota la direcció del mestre Lluís Musté i finançada per l'Ajuntament de Bellmunt. Té forma de peix i per la seva boca llança aigua del Siurana als espectadors. La seva forma fa referència a la vida aquàtica d'aquest riu que passa molt aprop del poble de Bellmunt. La cercavila la formen Lo Peix, que va acompanyat del grup de grallers i timbalers local, les colles convidades i un nombrós públic que segueix les evolucions de l’animal. Comença davant del local de l'Associació de Joves, l’entitat que organitza la cercavila i s’encarrega de la peça, i acaba a l’entrada del poble, davant de la font del peix. També es fa una tirada de bitlles i, al vespre, sopar de germanor i un concert de rock.

Dossier: Miners, pouaters i picapedrers
Monogràfic que ens endinsa a les entranyes de la terra per parlar dels ...