Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de juny > Festes majors

La festa del ball de palitrocs i la Pastorada

Dansa dels Palítrocs

Baixada de Carricotxes

La Pastorada

No falta mai la bóta de vi

Las festes patronals en honor a sant Medard que se celebren pels volts del 8 de juny a Benavarri tenen per elements més característics un ball de bastons anomenat Dansa dels Palítrocs i la Pastorada, una representació parlada en el català de la Franja que inclou un repàs satíric dels principals esdeveniments ocorreguts al poble.

Les principals activitats tenen lloc el cap de setmana més proper al 8 de juny, diada del patró de Benavarri. El dia central de la festa és diumenge. Al matí es fa la processó amb la imatge de sant Medard i l’arqueta de plata, que compta amb l'assistència d’autoritats civils i eclesiàstiques i membres de diverses associacions del municipi, i que acaba amb una missa. La imatge va acompanyada pels protagonistes del ball dels palitrocs i la Pastorada.

Acabada la missa té lloc la Dansa de Palitrocs, un ball de bastons propis de la vila, i la Pastorada, una representació dialogada de la vida del sant que inclou referències satíriques a la vida quotidiana de la població. A la tarda té lloc la Baixada de Carricotxes, una baixada amb andròmines i carrosses guarnides.

Ball dels Palítrocs

El ball dels palitrocs és un ball de bastons que fou recuperat l'any 1953. El ballen els "tochets", joves i nens vestits de blanc i faixes de colors que amb els seus palitrocs en dues files i en grups de quatre van cap a la plaça. La música antigament era interpretada pels gaiteros i en l'actualitat els músics toquen el violí i el saxofon. El ball compta amb nombroses coreografies, com la Cardelina, l'Arrastrat, l'Encreuament, el Ràpid o el Quadre.

La Pastorada

La Pastorada de Benavarri és una representació dialogada entre un amo i un pastor d'ovelles mitjançant la qual es fa un repàs satírico-burlesc als principals esdeveniments de la vida política i social del poble. La Pastorada té lloc després de la processó i la missa, i es recita davant de la imatge de Sant Medard.

Es tracta d'una peça teatral curta, barreja de versos de lloança al sant, crítiques a diferents estaments socials i referències a algun fet curiós ocorregut durant l'any en el poble o en algun dels veïns. L'amo d’un ramat d’ovelles i el pastor que en té cura se retroben a la plaça Major de Benavarri i comenten en vers les anècdotes que han passat al poble i al món durant l’any precedent. Algunes parts de l’obra són fixes: el brindis, les lloances al sant, el comiat... però hi ha una part del text que és nou, i secret, cada any. De fet, la Pastorada consta de tres parts: una lloança al sant, la crítica humorística del succeït durant l'any (que se sol recitar en català ribagorçà, dient els noms de les persones de les quals es conta l'anècdota) i el comiat del pastor i del rabadà, que van vestits amb els "cayados" i els barrets adornats de cintes i els vestits "galonados" de negre.

De representacions d'aquest tipus se n'havien fet a tota la comarca (Tremuja, Luzás, Roda, Pont de Muntanyana...), però la de Benavarri és la més antiga i l'única que es conserva viva. El primer document escrit que se'n té és del segle XVIII i es va mantenir de forma ininterrompuda fins el 1920. L'any 1954 es va recuperar i des d'aleshores s'ha escenificat cada any.

Acabada la Pastorada es reciten versos a Sant Medardo i es procedeix a dur la imatge a l'església, amb el que es dóna per finalitzat l'acte.

Baixada dels Carricotxes

Un altre dels actes destacats de la festa és la baixada d'andròmines, anomenada Baixada de Carricotxes, que té lloc dissabte a la tarda. Es tracta d'una cursa durant la qual els veïns i veïnes del poble construeixen els seus propis vehicles sense motor, ben guarnits, i es llancen cap per avall per la carretera des del Coll de Llaguarris, un port de muntanya proper a la població. No es competeix en temps sino en l'originalitat dels guarniments.

Imatges: Ajuntament de Benavarri

Altres Pastorades

Es té constància que la Pastorada com a repàs satíric de l'actualitat havia estat una pràctica molt estesa al Pirineu. De fet, es té constància que entre les comarques de la Llitera i la Ribagorça, hi havia més de 15 pobles que en feien. Molts han recuperat la Pastorada d'ençà els anys 1980, to i que Benavarri és la única que l'ha feta ininterrompudament, des de l'any de la seva recuperació, el 1954.

El seguici festiu de la Selva del Camp
Diversos autors, / Coordinadora La Polaina