Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Trobades sectorials

Ciutat Gegantera de Catalunya
Cada any una vila diferent, la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell)

La Cultura i El Treball

Els gegants de l'Agrupació

Matadepera 1992

Bona part de l'univers geganter es reuneix, cada any en un poble diferent per celebrar una gran trobada: la Ciutat Gegantera de Catalunya. La festa té per amfitrions a "El Treball' i 'La Cultura' els gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'entitat que va instituir la festa.

Tot i que les diferents colles de gegants ja s'interrelacionen entre elles al llarg de l'any en trobades i sortides en motiu de festes majors i altres esdeveniments festius, la gran trobada del món geganter és la Ciutat Gegantera de Catalunya, una festa que cada any reuneix centenars de gegants en una vila diferent.

La Ciutat Gegantera de Catalunya

L'organització de la festa, que ja fa més de quinze anys d'experiència, és a càrrec d'una de les colles de l'Agrupació. Cada any, quan acaba la festa de la Ciutat Gegantera es passa el relleu a la colla de la ciutat que n'assumirà l'organització l'any següent. El repte d'organitzar la trobada, que compta amb l'ajuda i l'experiència de l'Agrupació, és gran: es tracta de reunir tants gegants com sigui possible, en el marc d'una festa atractiva que faciliti les relacions entre colles.

Tot i que sempre hi ha alts-i-baixos en funció de la capacitat organitzativa de cada ciutat, en una Ciutat Gegantera de Catalunya hi poden arribar a participar uns 5.000 geganters i prop d'unes 500 figures, entre gegants, gegantons i gegantets, i més de 400 músics (grallers, dolçainers, flabiolaires, tabalers, etc.)

L'estructura habitual de la festa consisteix en què les primeres colles geganteres que arriben a la ciutat que organitza la festa, ja planten els seus gegants el dissabte al migdia. A la tarda té lloc una primera cercavila, que finalitza amb un sopar conjunt dels geganters i un concert de música obert al públic. L'endemà, diumenge, al matí, és quan tenen lloc els actes centrals de la festa, amb el traspàs de la titularitat de la Ciutat Gegantera i la gran cercavila de lluïment de totes les colles participants.

La festa s'ha organitzat ininterrompudament des de 1985 (excepte l'any 1996 que no es va celebrar), a les següents poblacions:

2010 Manlleu (Osona)
2009 Tàrrega (l'Urgell)
2008 Sant Vicenç dels Horts (el Baix Llobregat)
2007 Sant Joan Despí (el Baix Llobregat)
2006 Montblanc (la Conca de Barberà)
2005 Capellades (l'Anoia)
2004 El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)
2003 Mollet del Vallès (Vallès Oriental)
2002 Sant Carles de la Ràpita (Montsià)
2001 Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat)
2000 Barberà del Vallès (Vallès Occidental)
1999 Vic (Osona)
1998 Mora d'Ebre (Ribera d'Ebre)
1997 Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat)
1996 (No es va celebrar)
1995 Lleida (Segrià)
1994 Palamós (Baix Empordà)
1993 Reus (Baix Camp)
1992 Matadepera (Vallès Occidental)
1991 Sant Julià de Lòria (Principat d'Andorra)
1990 Manresa (Bages)
1989 Sant Celoni (Vallès Oriental)
1988 Molins de Rei (Baix Llobregat)
1987 Vilassar de Dalt (Maresme)
1986 Tona (Osona)
1985 Sallent (Bages)

L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya

La festa fou instituida l'any 1985 per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, una entitat que aplega més de 2.000 gegants i mou entre 20.000 i 25.000 persones, agrupades en 500 entitats que mantenen una activitat continuada al llarg de l'any. Entre les seves activitats destaca la divulgació, conservació i estudi del món dels gegants, posant una atenció especial a la millora qualitativa de la música popular i ball de gegants, organitzant cursos i assessorament als geganters.

La primera trobada de diables de Catalunya
Masana i Soler, Heribert / festes.org