Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de la Mare de Déu dels Dolors

Processó del Divendres dels Dolors

El manípul de manaies entrant a plaça

Quadre de llum a la plaça

Quadre de llum de l'any 2006

Detall del quadre de llum

Un gran quadre de llum creat amb espelmes al bell mig de la plaça i la imponent presència dels manaies d’Amer són dos dels elements més destacats de la silenciosa processó que cada divendres abans de Rams transcorre pels carrers i places d’aquesta vila selvatana en honor a la Mare de Déu dolorosa.

Les celebracions de la Setmana Santa a Amer tenen dos moments especialment rellevants: la processó del Divendres de Dolors i la processó de Divendres Sant.

La Processó dels Dolors

La processó del Divendres dels Dolors, també anomenada Processó dels Dolors, es celebra sempre el divendres abans de Rams, que a Amer és un dia de festa local.

La celebració recorda i escenifica els moments difícils que la Mare de Déu passa en conèixer el destí dels seu fill Jesucrist, just abans de la seva entrada a Jerusalem i de l’inici del periple que el portarà a morir a la creu.

La celebració dels Dolors és organitzada íntegrament per la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors d’Amer, una entitat que va néixer l’any 1710.

La festa comença ja el dilluns, amb el conjunt d’actes preparatius i d’organització que s’estructuren al voltant de la figura del prior i la priora, les dues figures que s’encarreguen de presidir la processó. Es tracta de dos càrrecs que s’atorguen cada any a dos membres de la Congregació, per estricte ordre d’edat i d’ingrés a la mateixa.

Dijous a la tarda, el Maniple de Manaies d’Amer duu als priors de l’any en curs el pendó de la Congregació que lluiran a la processó i que posen al balcó de casa seva.

Divendres és el dia de més activitat festiva. Antigament, al matí, després d’una missa es celebrava la Passada dels Goigs, un recorregut dels priors i la Junta de la Congregació a peu i amb música per diferents carrers de la vila amb l’objectiu d’entregar els goigs dels Dolors, a canvi d’un donatiu per sufragar les despeses de la festa. Aquest acte es va perdre tot i que esporàdicament algun any encara es celebra. A la tarda, la Junta de la Congregació es reuneix per anar a buscar els priors a casa seva i se’ls porta fins a l’església, on presideixen l’Entrada de Congregants, un acte en que es dóna la benvinguda a la Congregació als nous congregants, tots aquells nens i nenes que han de fer la primera comunió al juny i que desitgen formar-ne part.

Al vespre, just abans de començar la processó, la Junta de la Congregació i el Manípul de Manaies van a cercar els priors a les seves cases per començar la processó.

La processó dels Dolors

La processó està encapçalada per la cinquantena de membres de la cohort romana que forma el Manípul de Manaies d’Amer, juntament amb els seus músics de trompeta i timbals. Seguidament hi ha tres escolans que marquen el moment a partir del qual els habitants d’Amer, ciri en mà, es situen a banda i banda acompanyant la processó. Tot seguit desfila un penitent amb caputxa arrossegant una creu gran, 7 nens i nenes duent creus petites i un grup de joves amb elements dels improperis (un gall, una llança, una daus, etc). Tot seguit hi ha les Tres Maries, tres nenes vestides de negre i blanc, amb símbols de la passió. Després hi ha els músics que interpreten una melodia sacra molt solemne que es repeteix tota l’estona. Aleshores hi ha el prior portant el pendó de la Congregació, que va acompanyat pel prior de l’any passat o viceprior (que duu un dels cordons del penó), el secretari de la Congregació (que subjecta l’altre cordó) i dos sagristans (que duen un ciri). El segueix la priora i la vicepriora i dus sagristanes.

El pas de la Mare de Déu dels Dolors presideix i protagonitza la processó. Es tracta d’una imatge preciosa de la Mare de Déu, que està sola i asseguda, amb les mans creuades i amb una intensa expressió de dolor, desconsol i patiment al rostre. La imatge actual, que és conduïda sobre un carro amb rodes, és del 1940, doncs la anterior fou cremada durant la guerra del 1936-1939. La imatge de la Mare de Déu dels Dolors és tot l’any a la capella dels Dolors d’Amer i aquest és l’únic moment de l’any que surt al carrer.

Tanca la processó la mainada que ha entrat a la Congregació aquest any acompanyada pel mossèn del poble i quatre adults amb ciris que l'acompanyen.

Un dels moments més destacats de la Processó dels Dolors d’Amer, que es desenvolupa a la catalana, és a dir, en complert silenci i sense cap mostra de devoció, és quan la comitiva entra a la plaça major del poble. La plaça, que és molt gran, permet que tothom entri en aquest espai. Aleshores es tanquen els llums i al bell mig de la plaça, al terra, es dibuixa, amb espelmes i altres lluminàries, algun tema relacionat amb la Setmana Santa i els Dolors: un gran cor, una Mare de Déu, etc que cada any és diferent. L’encesa d’aquest “quadre de llum” va acompanyat pel càntic del “Stabat mater” (l’antiga seqüència litúrgica del segle XIII, que descriu el sofriment de la Mare de Déu al peu de la creu), la lectura d’un poema i un parenostre a càrrec del Cor parroquial d’Amer. Aquest és, sens dubte, el moment més emotiu de la processó i el que singularitza aquesta celebració.

Acabat el quadre de llum, la processó continua pels carrers del poble i es dirigeix de nou fins a l’església, on finalitza. Acabada la processó, els manaies acompanyes als priors de nou a casa seva i la junta de la Congregació celebra una bunyolada, amb bunyols, coca, cava i moscatell per a tots els participants.

La Processó del Divendres Sant

Una setmana més tard, Amer viu una segona processó, que té una composició exactament igual que la dels Dolors, excepte els músics, que aquest dia surten però amb una formació reduïda i la presència d'una imatge del Crist crucificat. A nivell de recorregut, la única diferència d'itinerari amb la Processó del Divendres dels Dolors és que no es fa tot el cerimonial de la plaça, ni el quadre de llums, ni els cants, ni les lectures perquè aquest dia la processó no es s'atura. La Congregació dels Dolors només col·labora en aquesta processó de Divendres Sant.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb informacions de Lluis Fàbregas

La Processó dels Dolors de Mieres i la representació de la Passió