Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Dimarts de Pasqua

Festa del Sant Crist
Igualada (l'Anoia), Dimarts de Pasqua Florida

La imatge que va suar sang

Imatge original del Sant Crist, desapareguda durant la Guerra de 1936-39

Quadre que recorda el prodigi de la suor del Sant Crist d'Igualada, el 20 d'abril de 1590

El 20 d'abril de 1590, en el marc de les celebracions del Divendres Sant, la imatge del Sant Crist que hi havia a l'església del Roser d'Igualada va suar sang. Des de llavors, cada dimarts de Pasqua de Resurrecció, la capital de l'Anoia commemora aquell estrany fet, en el que s'arriba a anomenar pasqua igualadina.

Els igualadins de 1590 no van trobar cap explicació lògica al fet que la imatge sués sang, ni les mateixes autoritats eclesiàstiques se'n van saber avenir, més enllà de constatar que, amb aquest gest, la talla havia recordat el patiment del propi Jesucrist els últims dies de la seva vida. Davant d'aquest miracle, els fidels igualadins van començar a adorar el crucifix amb especial devoció, un fervor que ja fa més de quatre segles que dura.

La seqüència ritual

Les celebracions comencen Divendres Sant al matí a l’església de Roser, on té lloc un Viacrucis en commemoració pel prodigi de la suor de sang del Sant Crist i que acaba amb la veneració pública de la imatge. Dilluns de Pasqua Florida, al vespre es fan les vespres solemnes de la festa i celebració de l’Eucaristia a la Basílica de Santa Maria.

L'acte principal de la festa té lloc el dimarts de Pasqua, dia de festa local a la capital de l'Anoia, una jornada que molts aprofiten per allargar les festes de Setmana Santa.

Els creients, per la seva banda, celebren el prodigi de la sang amb una missa al matí cantada per una coral i acompanyada per un organista. En el transcurs de l'ofici s'interpreta la ‘Suite de la processó del Sant Crist", obra de l'igualadí Jordi Marcé.

A la tarda s'inicia la Processó del Sant Crist d'Igualada, l'acte central de la diada, en què, fins a principis del segle XXI, les dones hi tenien vetada la participació. Des de fa cinc anys, igualadins i igualadines poden mostrar per igual la seva devoció al crucifix. En acabar la processó hi ha missa, que culmina amb una ballada de sardanes a la plaça de l'Ajuntament amb música de coble en directe.

Història del Santuari de la Mare de Déu del Vilar de Blanes
Maurí i Serra, Josep / Gràfiques Marina