Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Àpats de Tots Sants

Conill amb trompetes de la mort
Diverses poblacions, Nit del 31 d'octubre - 2 de novembre

Plat de conill amb trompetes

La cassola amb el guisat ja acabat

El conill amb trompetes és una tradició culinària pròpia de la diada de Tots Sants i originària de la comarca del Gironès. Es tracta d’un singular i exquisit àpat fet amb dos dels productes d'aquest moment de l'any al camp i al bosc: el conill i les trompetes de la mort.

Per la festa de Tots Sants, els pagesos que vivien en masos dispersos del Gironès anaven a Girona o a d'altres ciutats a visitar el cementiri amb els seus parents. De regal i com a present, els pagesos portaven dos productes propis del seu lloc d'origen i que en aquells moments eren als boscos: un conill i un cistell ple de trompetes de la mort. Amb aquests dos ingredients feien un suculent àpat amb els seus familiars.

Ingredients:

Recepta per a 4 persones

- 1 conill
- 400 g de Trompetes
- 1 ceba mitjana
- 1 tomàquet madur
- 3 grans d’all
- 1 picada (ametlles, pinyons, avellanes i pa torrat)
- 1 cullerada sopera de llard (en el seu lloc podeu posar-hi oli d’oliva)
- 1 branqueta de farigola
- 1 copa generosa de conyac
- Brou de carn o aviram
- Sal.

Preparació:

Trossejarem el conill, el salarem i el posarem a coure en una cassola de terrissa on prèviament hi haurem desfet el llard. Hi afegirem el tomàquet i la ceba (sencers) i els grans d’all amb pell i tot. Ho deixarem a rostir a foc lent.

Quan el conill hagi cuit una bona estona que veiem que comença a enrossir, hi afegirem la copa de conyac i deixarem que redueixi, sempre a poc foc. Tot seguit agafarem el tomàquet, la ceba i els alls i ho triturarem decantant les pells. Posarem aquesta salsa a la cassola juntament amb la picada i la branqueta de farigola.

A continuació, agafarem els bolets i els netejarem ben nets, tallant-los per la base del peu i deixant córrer l’aigua pel seu interior, ja que acostuma a ficar-s’hi sorra i brutícia, i els afegirem a la resta dels ingredients.

Finalment ho cobrirem tot amb el brou hi afegirem un polsim més de sal i deixarem que cogui a foc moderat. El guisat està al punt quan els bolets siguin cuits i el brou hagi minvat i espessit, una mitja hora aproximadament. Rectifiqueu de sal i ja es pot servir.

Recepta de Jaume Carles i Font, continguda al llibre La Cuina tradicional dels bolets".

Imatge: Rosendo Ferrer, La Grande Bouffe