Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Jaume > Festes majors

Festa al voltant de la Cucafera més gran de Catalunya

Il·lustració amb els elements de la festa. Cartell Festa Major 2023

Versots dels diables

La Cuca Fera

Els diables al correfoc

Begues celebra la seva festa major pels volts del 25 de juliol, diada de Sant Jaume, amb la sortida de la Cuca Fera, un tipus de bèstia de la fauna fantàstica catalana molt present en les festes d'aquest moment de l'any i de la que el municipi en té l'exemplar més gran i antic de Catalunya.

La Festa Major de Begues

La Festa Major d'Estiu de Begues és, com moltes festes majors catalanes, una festa popular en què l'ajuntament i les entitats del poble cooperen per organitzar tot tipus d'actes. Els actes es concentren el cap de setmana més proper al 25 de juliol.

El divendres a la tarda hi ha la cercavila popular amb els Gegants i capgrossos de Begues, els grallers de la colla i el Gegant Martí per anar a escoltar el pregó al balcó de l'ajuntament. Dissabte hi ha el Correfoc i diumenge la trobada castellera.

Durant els dies que dura la festa es fan tornejos esportius (basquet, bitlles catalanes, futbol...), espectacles d'animació infantil, concerts i balls, ballades de sardanes, àpats popular (arrossada , fideuada...), trobada castellera.

Des del 2012, els joves de Begues organitzen Les Penyes de Festa Major, un espai tipus barraques on cada colla de joves té una carpa a la seva disposició. Durant els dies de la festa en aquest espai exterior al costat del Poliesportiu se serveixen menjars i begudes, es balla, es juga, es canta...

La sortida de la Cuca Fera

Una de les activitats que singularitza la Festa Major de Begues és la Cuca Fera, un animal fantàstic que surt pels carrers i places el dissabte.

Durant el matí la Cuca Fera és exposada perquè els nens i nenes s’hi puguin acostar i tocar-la. Els més petits hi porten el seu xumet i aquells joguets dels que no poden desprendre’s en un acte simbòlic que contribueix a fer-los entendre que ja són una mica més grans. Els que s’hi acosten i deixen el xumet, reben a canvi caramels que la Cuca Fera els llança per la boca.

Al vespre la Cuca Fera es torna més ferotge i es passeja escopint foc en el marc del correfoc de la Cucafera, diables, i els timbalers i grallers de Begues. Des del 2007, el correfoc comença amb els versots dels diables –els portadors de l’animal- que són plens de sàtira i que repassen diferents esdeveniments ocorreguts durant l’any a la vila. Després del pregó de la festa, s’inicia el recorregut del correfoc pels carrers del poble, una cercavila de foc pirotècnic que va de l'ajuntament a l'església i que compta amb la participació d'aquest animal fantàstic i els seus portadors, els diables, i els timbalers. En arribar a l'església es fa una encesa conjunta que obre la gana del sopar comunitari que es fa després i que clou els actes de dissabte.

Les golfes de pagès (de Tivissa i la seva muntanya)
Els autors narren com es vivia al poble i als masos durant la primera meitat ...