Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Diorames de La Passió

Diorames de la Passió

Exposició de Diorames a Banyoles

Diorama de la Crucifixió

Detall del Diorama de la Crucifixió

Diorama del Camí a la Creu

Un component poc conegut de les festes del cicle de Quaresma, Setmana Santa i Pasqua a casa nostra són els Diorames de la Passió, unes composicions artístiques i plàstiques que representen, en miniatura, diferents escenes de l'anomenada Passió de Jesucrist.

Durant la Quaresma, la Setmana Santa i la Pasqua és tradició de recrear i commemorar els diferents moments de la vida de Jesús a la Terra, el que s’anomena, Passió de Crist. Aquesta recreació es fa a través del teatre, popular o professional, al carrer o en espais tancats; mitjançant multitudinàries processons on es passegen estàtues que representen les diferents escenes i, fins i tot, mitjançant diorames artístics.

Els Diorames de la Passió són un conjunt de representacions en relleu i a escala de les diferents escenes que configuren aquesta Tragèdia Santa que pels cristians és la Passió de Jesucrist. De la mateixa manera que pel cicle de festes de Nadal es construeixen Pessebres que representen diferents escenes del Naixement de Jesucrist, ara durant les dates de Quaresma a Pasqua, es construeixen aquests Diorames de la Passió que representen les diferents escenes de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist.

En aquests diorames s’hi representen doncs escenes com el Diumenge de rams, el Sant sopar, la Primera caiguda, la Crucifixió, l’Enterrament i molts altres temes recurrents de la Passió de Crist.

Com en els pessebres nadalencs, els diorames de la Passió sovint s’inspiren -i reprodueixen en miniatura- els indrets naturals (muntanyes, coves, boscos, carrers de pobles, etc) més emblemàtics de la població on es realitzen.

Els Diorames es poden visitar a l’interior de les esglésies o bé en els locals de les agrupacions d’artistes que les creen. Durant el conjunt de dies del cicle de festes de la Quaresma a Pasqua és tradició organitzar-ne concursos i exposicions que mostren aquests singulars creacions.

Algunes de les exposicions de Diorames més famoses són les de Castellterçol, on cada any coincidint amb la Processó dels Dolors s’organitza la Mostra de Diorames de la Passió o Mostra de Calvaris.

Associació de Pessebristes de Banyoles
Apartat de correus 260