Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Saltar la foguera

Festa de Sant Joan
Xàbia (la Marina Alta), del 14 al 24 de juny

Foguera encesa

Corona de flors

Saltant una foguera

Xàbia celebra la seva festa major d'estiu amb els actes característics d'una festa patronal i el ritu santjoanenc de construir, encendre i saltar unes fogueres que, en aquesta població costanera, es boten amb una corona de murta en flor al cap.

Xàbia celebra la seva festa major per Sant Joan, patró del poble, el naixement del qual es celebra el 24 de juny. La festa combina els actes propis de la nit màgica de Sant Joan amb els actes propis d'una festa patronal.

Sant Joan és el patró de Xàbia, un poble de la costa valenciana que té dedicades al sant una ermita de Sant Joan de Xàbia i diverses fornícules o capelles de carrer.

Botant la foguera amb una corona al cap

El dia 23 de juny a la nit s'encenen cinc fogueres o falles, que es situen en els cinc punts estratègics de delimitació del nucli antic de la població.

La tradició local diu que les fogueres han de ser saltades pels joves del poble i que, si ho fan, obtindran sort i fortuna durant tot l'any. D'aquesta manera, seguint la tradició, els joves recorren totes les fogueres, una per una i les salten. La particularitat d'aquesta pràctica a Xàtiva és que els joves porten en els seus caps corones de murta en flor.

Quan arriben a l'última foguera, la més gran, els participants demanen un desig, es desprenen de la seva corona de garlanada i la tiren al foc perquè la consumeixin les flames, fet que allibera al portador de malalties i mala fortuna.

La murta
La murta és una planta força preset en les festes populars valencianes que tenen lloc entre maig i juny, coincidint amb la seva època de màxima floració. Considerada des d'antic una planta sagrada, la murta és una planta amb moltes propietats remeieres i culinàries i és molt aromàtica. Les seves flors desprenen un perfum força intens, per això, hom considera que aquesta és una planta afrodisíaca.

El fuego. Mitos, ritos y realidades
Diversos autors, / Editorial Anthropos