Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Julià > Festes majors

Una de les més típiques del Penedès

La imatge del sant és portada per representants de les entitats

El guarà Garot

El gegant Chabran

L'entrada de sant Julià

La Festa Major de l'Arboç, que es celebra cada any pels volts del quart diumenge d'agost, segueix el model penedesenc de festa major d'estiu: el seu epicentre és la processó d'anada i tornada de la imatge del patró que està formada per tots els balls populars i tradicionals.

La Festa Major de l'Arboç es celebra cada any pels volts del 22 d'agost, diada de sant Julià, patró d'aquesta localitat, juntament amb els copatrons Justí, Fortunat, Càndida i Victòria. El sant disposa d'una imatge a l'altar de l'església i també una de més petita, mòbil, que és la que es treu pels carrers aquests dies de festa major.

La Festa Major de l'Arboç, considerada per molts com una de les més típiques de Catalunya, segueix el model de Festa Major del Penedès: s'estructura al voltant de la sortida i la posterior tornada de la imatge del sant a l'església, acompanyada per tots els balls populars.

La Festa Major de l'Arboç està documentada el 1659 quan la festa es feia al setembre, una vegada acabades les tasques a les vinyes, però al 1906 es trasllada a la data actual, per situar-la just abans de les tasques de la vinya, una data molt més escaient pels arbocencs per celebrar la festa més important de l'any.

L'esquema ritual

La festa comença sempre el cap de setmana abans del darrer diumenge d'agost. El divendres a la tarda s'inauguren totes les exposicions que es fan al poble els dies de festa major i a la nit, hi ha Nit de Dansa i Ball Folk, amb grups de renom.

La vigília, el dissabte de festa major, al matí, toc de campanes i estrepitosa traca anunciant l'inici oficial de la festa que dóna pas a un concert vermut a càrrec dels alumnes i amics de l’Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès de l’Arboç. A la tarda, pels carrers de la vila, té lloc la cercavila amb el Ball de Bastons (de nois i de noies, infantil), Ball de Diables (i la seva versió infantil), Drac Badalot, Gegants (documentats des de 1770), Gegantons, Nans, Capgrossos, el ruc Garot, Grallers i el grup Pitança, Ball de Gitanes de l’Arboç, Bufalodre i els Minyons de l’Arboç. També és tradició que hi desfili el Ball de Sant Julià i un grup de Dames i Vells. La cercavila s'acaba a l'església on té lloc una missa vespertina amb veneració de les relíquies del sant i les Completes, que compten amb l'escenificació del ball de Sant Julià per l’Elenc Artístic Arbocenc i una exhibició de les danses populars i de castells a càrrec dels Minyons de l’Arboç. Tot seguit té lloc el pregó de la Festa Major (des del 1984) a càrrec d'alguna persona vinculada a l'Arboç i un castell de focs artificials (documentat per primera vegada l'any 1876). A la matinada hi ha el "Ball de les 6 hores" o Empalmada, que dura tota la nit i que acaba a les 8 del matí de diumenge amb les matinades a càrrec dels grallers, bastoners i diables.

Diumenge és el dia central i més important de la festa. Al matí hi ha missa solemne en honor a sant Julià a l'església parroquial. En sortir d'ofici té lloc una exhibició de tots els balls populars de l'Arboç a la plaça de la vila: Drac Badalot, Ball de Bastons, Ball de Bastons infantil, Ball de Gitanes, Bufalodre, Gegants, Gegantons, Nans, Capgrossos, Garot, Ball de Diables infantil i Ball de Diables, que reciten els seus típics versots analitzant de forma crítica el que ha passat durant l'any al poble. Tot seguit comença la diada castellera amb algunes de les colles més importants del país: Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de l’Arboç.

A la tarda es celebra la Processó de Sant Julià, una cercavila que consisteix en treure el sant pels principals carrers de l'Arboç, acompanyat per tots els balls populars i tradicionals, que dura tota la tarda i que acaba amb l'entrada del sant a l'església, fins l'any que va, una entrada que dóna pas a la Carretillada del Ball de Diables.

La processó compta amb la participació del Ball de Diables i Ball de Diables infantil de l’Arboç, Drac Badalot, colles de Gegants, Gegantons, Nans i Capgrossos de l’Arboç, Ball de Bastons i Ball de Bastons infantil de l’Arboç, Garot de l’Arboç i Ball dels Cercolets i Ball de Gitanes de l’Arboç, Bufalodre, Grallers, grup Pitança i els Minyons de l’Arboç. Tanca la comitiva la imatge del sant, que és portada en relleus per un membre de cada un dels balls populars participants, i les autoritats polítiques del poble.

A l’arribada del patró sant Julià a l’església té lloc l'encesa de la façana de l'església, el Cant dels Goigs i l'entrada de la imatge de nou dins el temple.

A continuació, a la plaça de la Vila, es fa l'actuació de totes les danses participants a la Processó de Sant Julià i la representació de l’Auto Sacramental del Ball de Diables de l’Arboç que dóna pas a la famosa Carretillada, més de quinze minuts de foc, trons i guspires.

Durant els dies posteriors es fan campionats esportius, sardanes (des del 1907), exposició de puntes de coixí (des del 1979) i moltes altres activitats per a petits i grans.

Text i fotografies: Redacció festes.org

La Festa Major de l'Arboç