NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 d'abril de 2024 | Engràcia    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Cavalcades de Reis


Cavalcada de Reis
Arriba la il·lusió
Matadepera (el Vallès Occidental), 5 de gener


Els carrers guarnits amb l'estrella que guia els Reis


Patges amb encens cremant


El Rei Blanc repartint carmels


El Rei Ros


Patges del Rei Negre


Els Reis i les seves ofrenes


Retaule vivent


El carbó


Reis en una casa particular


 

La presència del patge xiu-xiu, la lectura d'un pregó de benvinguda a l'Ajuntament, el repartiment de regals municipals a tots els nens i nenes del poble i l'ofrena d'or, encens i mirra que fan els Reis davant un retaule vivent del naixement del nounat són alguns dels elements d'aquesta Cavalcada de Reis.

La Festa de Reis a Matadepera

La Cavalcada de Reis és una part de la Festa de Reis, el conjunt de pràctiques i costums que clou les festes de Nadal i que a Matadepera segueix el mateix esquema ritual que en d'altres indrets. Es tracta d'un conjunt d'actes que tenen lloc tant a l'espai privat -a l'interior de les cases-, com a l'espai públic -els carrers, places i dependències municipals- i que té per protagonistes als més menuts i els seus pares, que aquest dies els fan tot tipus de regals, bàsicament joguines. La festa s'inspira en el relat segons el qual, quan va néixer Jesús, uns Reis vinguts de l'Orient i guiats per una lluminosa estrella, van anar a adorar-lo, portants-los presents.

Durant tot el Nadal, a l'interior de les cases els pares alimenten la il·lusió dels més petits dient-los que, si es porten bé, la nit del 5 al 6 de gener vindran uns éssers màgics i especials que els duran els regals que els han demanat en una carta que s'entrega al Patge Xiu-xiu, nom amb què es coneix a Matadepera a l'emissari dels Reis d'Orient. El patge xiu-xiu es personalitza al poble dies abans per recollir en mà totes les cartes que els han escrit els nens i nenes. La Cavalcada de Reis, que té lloc la nit del 5 al 6 de gener, visualitza l'arribada dels Reis al poble, davant l'alegria i la il·lusió de petits i grans, que surten a rebre'ls pels carrers.

Finalment, l'endemà de la Cavalcada, després d'una nit molt llarga, els nens obren els paquets que contenen les joguines i les famílies es visiten per intercanviar regals i efectuar el dinar de Reis.

La Cavalcada: arriben els Reis

La Cavalcada de Reis de Matadepera és potser l'acte popular que més gent fa sortir al carrer durant l'any en aquest poble situat a la falda de la muntanya de Sant Llorenç del Munt. La Cavalcada, a la que també hi assisteix gent dels municipis propers, com Terrassa, recorre els principals carrers del poble i acaba al Pavelló municipal. L'acte està coordinat per l'Agrupament Escolta i Guia Abat Escarré.

Cada 5 de gener a mitja tarda els Reis d'Orient arriben a Matadepera. Primer es passegen en les seves grans carrosses pels carrers i places del poble llançant caramels als que surten de les seves cases per anar a primer esperar-los, i després a veure'ls passar.

La comitiva dels Reis d'Orient surt de les piscines municipals a primera hora del vespre. L'encapçala un conjunt hípic format per diversos cavalls i carros i la carrossa amb el patge xiu-xiu, els seus ajudants i l'estrella lluminosa que guia tota la comitiva. La configuració de les carrosses dels Reis segueix un mateix patró. A davant de tot els patges amb la bandera i l'ofrena de cada Mag, que és portada damunt unes tauletes. S'encén encens i mirra per perfumar l'ambient. Al costat de cada carrossa, diversos patges amb torxa i habillats amb un vestit del color representatiu de cada Rei: blau -el Rei Blanc; verd el Rei Ros i vermell el Rei Negre. Cada Rei és assegut al capdamunt de la carrossa, acompanyat per diversos patges que l'ajuden a llançar els caramels a totes les persones que es congreguen pels carrers. Els acompanyen diversos conjunts musicals: una banda, un grup de grallers i un conjunt de tabalers. La comitiva també inclou un gran carro ple de carbó que es va repartint durant el trajecte i un camió ple de paquets.

La comitiva màgica s'atura diverses vegades durant el seu recorregut. Primer es dirigeix a l'Ajuntament, on és rebuda per la màxima autoritat del poble i tots els representants polítics. Des del balcó de l'Ajuntament llegeixen un pregó de benvinguda, on agraeixen la seva rebuda i fan la promesa d'anar a totes les cases a repartir els regals. La segona aturada de la comitiva té lloc davant l'església parroquial, on hi ha un petit retaule vivent mitjançant el qual es representa l'escena del naixement de Jesús. Un àngel anuncia l'arribada dels Reis amb un cant. Aleshores els Reis adoren l'infant, i li deixen les seves ofrenes: or, encens i mirra. La comitiva també s'atura al geriàtric del poble a visitar els més vells.

Finalment, el seu recorregut acaba al Pavelló Municipal, on els Reis reben, un per un, tots els nens i nenes del poble menors de 7 anys i els donen un regal. L'Ajuntament es fa càrrec de convocar, dies abans i per carta, a tots els nens i nenes que tenen l'edat, i del cost dels regals que s'entrega a la canalla que durant unes hores fa amb paciència excitada una llarga cua d'espera.

A partir d'aleshores s'esdevé els miracle: els Reis multipliquen les seves forces i passen, durant tota la nit, casa per casa a dipositar els regals, i a parlar amb els pares de les criatures, que deixen menjar i beure per ses Majestats.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  5094 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Nit de Reis. Les cavalcades a Barcelona
Pujadó i Puigdomènech, Judit / Edicions El Mèdol
Els primers Reis d'Orient van desfilar pels carrers de Barcelona en el ...

5 de gener. Festa de Reis d'Igualada
Carbonell, Santi / Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada
Llibre de fotografies que mostra la il·lusió dels infants igualadins (i ...

Les cavalcades de Reis a Tarragona. 64 anys d'història (1949-2004)
Ferré Roig, Josep M. / Ajuntament de Tarragona

comprar
75 anys de la cavalcada de Reis Mags de Lleida
Bellmunt i Figueras, Joan / Pagès Editors S.L
Aquest any 2009 se celebra el 75 aniversari de la Cavalcada dels Reis a ...

Estimats Reis. Història de la cavalcada dels Reis a Barcelona
Pujadó i Puigdomènech, Judit / La Vanguardia Ediciones, SL
Llibre editat per La Vanguardia i l'Ajuntament de Barcelona amb informació ...



Agrupament Escolta i Guia Abat Escarré
http://www.aeabatescarre.com
C/ Escoles núm. 2
08359 Matadepera (el Vallès Occidental)
caps@aeabatescarre.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org