Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Àpats comunitaris

Expro-profit

Olla amb popets

Cócs de la Colla Santa Llúcia

Un reusenc proveint-se d'una llesca amb escalivada

Arròs negre de la Colla Nuts

Amb l'estatua que la presideix convenientment disfressada i malgrat ser un dia laborable, la Plaça del General Prim de Reus, al bell mig de la ciutat, s'omple de gom a gom cada any el matí del Dilluns de Carnaval per celebrar l'Exproprofit, un esmorzar comunitari servit per les mateixes colles de Carnaval.

Un dels actes gastronòmics comunitaris propis de la festa de Carnaval a Reus és l'Expro-profit, un gran esmorzar col·lectiu i a l'aire lliure que té lloc el Dilluns de Carnaval a la plaça del general Prim.

La tradició catalana marca que hi ha un dia durant tota la seqüència ritual de la festa de Carnaval que es dedica a fer un àpat comunitari, autoorganitzat pels mateixos carnavaleros. En moltes poblacions, aquest és dia de ranxos, escudelles i altres suculentes menges servides en grans perols el Dimarts de Carnaval, just abans de la sentència, mort i enterrament del Carnestoltes. A Reus, en canvi, aquest àpat multitudinari a l'aire lliure es fa el Dilluns de Carnaval.

Poc a poc, i sota la mirada de l'estatua d'un general a cavall (que durant les festes de Carnaval, ha estat convenient disfressat perquè també participés de la disbauxa) la plaça del General Prim de Reus s'omple de taules i fogons. Les diferents colles de Carnaval munten petites cuines improvisades on elaboren els productes que ofereixen als que aquest matí de Dilluns de Carnaval s'hi acosten per esmorzar.

I és que malgrat ser dia laborable a Reus, molts reusencs i reusenques s'acosten, un moment o altre d'aquest matí, a la plaça per poder gaudir de l'extraordinari ambient que es s'hi respira i per tastar un esmorzar suculent i abundant a un preu molt popular.

Cada colla de Carnaval cuina un plat diferent, la majoria amb productes derivats del porc. Els membres de les colles, que van encara amb la disfressa de la carrossa, ofereixen tot tipus de plats. Hi ha cócs, clotxes de sardines i mongetes seques, però també xuies i tot tipus de cansalada, llesques amb tot tipus d'escalivades, pinxos de carn, arròs negre, plats cuinats amb popets o bacallà i fins i tot crêpes i productes dolços.

Aquest esmorzar és una de les fonts de finançament més importants que tenen les colles per pagar-se les despeses que genera la festa de Carnaval.

La primera vegada que es va celebrar l'Exproprofit va ser l'any següent de recuperar-se el Carnaval a Reus, quan la colla Farts d'Olla va instal·lar el seu emblemàtic cotxe-camió i servir les seves famoses clotxes. Des d'aleshores, i fins avui, la colla ha anat veient com altres colles s'han anat afegint a aquesta celebració gastronòmica que ja anuncia que la fi del Carnaval és, malhauradement, ben aprop.

Text i fotografies: Redacció festes.org

Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars