Calendari: Festes de Tardor > Advent > Fires de jocs i joguines

Festa del joc i el lleure en català

Juguem?

Taller

Caixa de joguines

Explica-contes

Des de l'any 2004, pensant en les festes de Nadal i Reis, la Plataforma per la Llengua organitza una celebració destinada als nens i nenes i als seus pares amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de promoure l’ús de la llengua catalana també en els jocs i joguines.

El joc és la manera en què els humans aprenem a establir relacions amb el nostre entorn i, per això, són tan importants la llengua en què es desenvolupa com els valors i coneixements que s'hi transmeten.

A Catalunya la presència de la llengua catalana en les joguines i els videojocs per a consoles adreçats a un públic infantil i juvenil és encara un dels àmbits on s'ha d'avançar en la tasca de normalització lingüística. Aquest procés s'ha de fer tant pel que fa a la sensibilització a consumidors (infants, nois i noies i també pares i mares) com també en el sector de les empreses productores i distribuïdores.

Per això, des des de l'any 2004 la Plataforma per la Llengua organitza una festa, que porta per lema “En català, jugues?”, en què es reclama el dret que tenen tots els nens i nenes a jugar en la seva llengua. Alhora, es convida tota la població a tenir en compte el català a l’hora de demanar o comprar els regals i es dóna a conèixer –tant als consumidors com als venedors– l’oferta existent en català de jocs, joguines, videojocs i altres materials orientats als infants i als joves. En aquest sentit, a la Fira es pot trobar el catàleg de tots els jocs i joguines en català.

La festa també vol conscienciar les empreses de la importància de valorar la nostra llengua com a eina de mercat. Per això la Plataforma per la Llengua els demana que l’incloguin a l’hora de comercialitzar i distribuir els jocs i les joguines.

Així doncs, la festa pretén demanar la implicació i la conscienciació de pares (perquè comprin joguines en català als seus fills), empresaris i fabricants (perquè en fabriquin) i botiguers (perquè les tinguin ben visibles i amb normalitat en els seus establiments i aparadors).

A la festa s'hi poden trobar moltes activitats, tant lúdiques com relacionades amb la llengua, i molts jocs i joguines en català de la ludoteca de la Plataforma. Hi ha tallers de pintar cares, de fer corones, de contes, papiroflèxia, de jocs de falda per als pares i per als més menuts, etc

La festa també inclou diferents actuacions de titelles, contes i música, i moltes més sorpreses per als més menuts de la casa!

Text: Redacció festes.org en base a un text de Neus Gabarró, Plataforma per la Llengua

Jocs populars