Calendari: Festes de tot l'any > Altres manifestacions festives > Actes per solemnitzar l'inici de les festes

El Trencament del Càntir
Una pràctica singular de solemnitzar l’inici de la festa major
La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà), 14 d'agost

El càntir amb l'escut de La Bisbal

Ultimant els preparatius al balcó

La plaça s'omple de gom a gom

L'animador i el càntir

El pregó

Esberlant el càntir

Els bocins del càntir, a terra

Un dels actes més singulars de la Festa Major de la Bisbal d'Empordà és el Trencament del Càntir, una pràctica que consisteix en la rompuda ritual d'un gran càntir al balcó de l'ajuntament i que serveix per donar el tret de sortida als quatre dies de més gresca de tot l’any a la capital baixempordanesa.

Solemnitzar l’inici d’una festa

Tota festa necessita d’un ritus que assenyali el seu inici. Hi ha moltes maneres de solemnitzar el començament d’una celebració festiva popular. Un dels recursos més habituals és fer un gran estrèpit, mitjançant un repic especial de campanes, l’enlairament d’un coet d’artifici que esclata al cel, l’encesa d’una traca (penjada o al terra) o bé mitjançant l’encesa d’altres muntatges pirotècnics, com una tronada o una mascletada. Un altre dels recursos més habituals per marcar l’inici d’una festa és demanar a alguna personalitat rellevant del poble que faci un breu parlament d’obertura, anomenat pregó. Però més enllà d’aquestes maneres, ben conegudes, de marcar que comença la festa, n’hi ha moltes altres, algunes de ben imaginatives. A Arenys de Mar, per exemple, durant la festa de la Mare de Déu Fumadora es posen pots de fum de color a les altes xemeneies de maons que hi ha en diferents indrets de la vila. I a la Bisbal d’Empordà n’han enginyat un altre de ben particular: el Trencament del Càntir.

El Trencament del Càntir és la singular forma com a la Bisbal d’Empordà solemnitzen l’inici de la Festa Major d’estiu, celebrada cada any del 14 al 18 d’agost en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció.

El Trencament del Càntir té lloc el dia 14 d’agost, vigília del dia de la Mare de Déu d’Agost, al balcó de l’Ajuntament de la capital baixempordanesa, just després del pregó d’inici de festes.

Una persona o col·lectiu especialment escollida d’entre una sèrie de candidats que han destacat durant l’any per fer alguna cosa per a la projecció de la ciutat de La Bisbal, trenca, en presència dels milers de persones que cada any s’hi congreguen per veure-ho, un gran càntir de terrissa al balcó de l’ajuntament mentre s’entona una cançó popular composada per a l'ocasió.

Amb aquest senzill acte s’enllaça la festa amb el passat de La Bisbal i amb tota la cultura de la ceràmica i la terrissa, de gran tradició i anomenada arreu del país. El càntir que es trenca és una peça de terrissa força gran feta per un dels mestres ceramistes locals (cada any s’encarrega a un artista diferent) i duu pintats els colors de la bandera de la ciutat.

L’elecció de l’encarregat de trencar el càntir comença setmanes abans, quan una comissió formada per diferents persones vinculades a la Festa Major proposa una llista de candidats i, finalment, escull la persona o col·lectiu que tindran l’honor de fer-ho. Tant els candidats com la persona finalment elegida són un dels secrets més ben guardats de la festa major.

La tarda del dia 14 la plaça de l’Ajuntament es va omplint poc a poc. Primer hi van entrant les figures (gegants, drac, àliga, voltors i les colles convidades) que participaran en la cercavila posterior al Trencament del Càntir. Els acompanyen tots els membres dels grups, identificades per un color de camiseta (diferent cada any) i tota la resta de bisbalencs que s’acosten a la plaça per presenciar l’acte que marca l’inici de la festa. Mentrestant, al balcó de l’ajuntament, els membres de la comissió organitzadora, l’animador de l’acte i el pregoner ultimen els preparatius. Un dels trets remarcables d’aquest acte és que al balcó de La Bisbal, durant el Trencament del Càntir, no hi ha cap representant polític (ni l’alcalde): només hi ha els representants de les entitats que fan la festa. Després dels parlaments satírics de l’animador, que fan referència a algunes de les coses que han passat a la ciutat en el darrer any, comença el pregó. Es tracta d’un breu parlament a càrrec de la mateixa persona designada per trencar el càntir. En acabar el darrer mot, el pregoner trenca el càntir, que cau a terra i es s’esberla en mil bocins, mentre es llancen alguns efectes pirotècnics i la gent esclata d'alegria. És el tret de sortida: comença la festa!.

El Trencament del Càntir és un acte que va néixer a proposta de la comissió de festa major l’any 2004. Amb els anys l’acte s’ha anat enriquint més i va guanyant nous elements: el mateix any 2004 se’n va fer la lletra de la cançó, que diu:

Dins del càntir hi ha una festa
i per això l’hem de trencar
perquè ens surti molta gresca
i en poguem tot disfrutar.

Dins del càntir hi ha trempera
molt de beure i bon menjar
La Bisbal està de festa
convidem tot l’Empordà.

L’any 2006 s’en va fer la música, composada pel bisbalenc Jordi Canadell Plana. El Trencament del Càntir va guanyant adeptes cada any que passa i ja està en procés de consolidar-se, malgrat la seva joventut, com una d’aquelles tradicions de tota la vida.

Text i fotografies: Redacció festes.org

Comissió Cercavila de la Festa Major