NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Anastasi > Gastronomia


Dimonis de carquinyoli
El dimoni més dolç
Badalona (el Barcelonès), 10 i 11 de maig


Safata amb carquinyolis


Dimoni de carquinyoli


 

El dimoni, un dels elements més representatius de les festes de maig de Badalona, ha estat la font d'inspiració per a les pastisseries locals per a crear un carquinyoli amb forma demoníaca que només es fa i es ven aquests dies.

La ciutat de Badalona celebra les seves Festes de Maig en honor a Sant Anastasi amb un conjunt d'activitats lúdico festives i populars d'entre les quals destaca la Cremada del Dimoni, un ritu de foc durant el qual la ciutat crema una efígie amb la forma de dimoni, representació cristiana del Mal.

El dimoni de les festes de maig de Badalona és una escultura tipus falla que cada any té una forma diferent i que sempre inclou referències a determinats aspectes considerats negatius relacionats amb l'actualitat local, nacional i internacional.

Inspirant-se en la figura del dimoni, als anys 1940, Jacinto Verdaguer, propietari d'una coneguda pastisseria del centre de la vila, va decidir participar de la celebració creant una peça de pastisseria pròpia que fes referència a la festa. Així és com va néixer el carquinyoli-dimoni de Badalona.

Seguint aquesta tradició la pastisseria elabora, cada any coincidint amb les Festes de Maig, amb els mateixos motllos que va fer l'avi Jacinto i de forma totalment artesanal, el carquinyoli dimoni. És la seva particular, i dolça aportació a les celebracions festives que aquests dies es viuen a la ciutat.

El carquinyoli dimoni està fet amb una massa a base d'ametlles trinxades, sucre i farina. Quan la massa crua està compacte se li apliquen els motllos d'alumini que la tallen donant-li la forma característica a aquest ésser, que l'imaginari ha volgut que dugui banyes, cua i forca. De carquinyolis dimoni n'hi ha de quatre mides, des dels més petits fins als gegants. També n'hi ha una diversitat formal força gran, sempre seguint els paràmetres que l'associen a aquest ésser demoníac. Una vegada amb la forma de dimoni, les peces es posen a coure al forn, d'on surten llestes per a ser consumides.

El carquinyoli dimoni és un producte de rebosteria que els pares i mares compren durant les festes de maig als seus fills que gaudeixen molt rossegant aquesta figura tant popular.

El dimoni carquinyoli es fa a la pastisseria els dies que el Dimoni de cartró-pedra és a la platja, o sigui uns vuit dies abans del 10 de maig, dia de la cremada. El darrer dia que es fan dimonis és el dia 11, dia de sant Anastasi.

Text i fotografies: Redacció festes.org, amb informacions de Margarida Ventura

Fotografies: Manel Carrera (dimonis) i Anna Tallada Domingo (santanastasis)


Quatre santanastasis


Santanastasis

En Jacinto Ventura, fundador de la pastisseria Ventura, també es va inventar els "santanastasis", un altre dolç que només es fa aquests dies i fins l'11 de maig. Es tracta d'una petita peça de pa de pessic a l'interior del qual hi ha una cirera que simbolitza el dimoni.


  2878 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Pastisseria J. Ventura
Mar, 28
08911 Badalona (el Barcelonès)
93.384.55.52




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org