NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Genís > Festes majors


Festa Major
Torroella vila vella
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), del 25 al 28 d'agost


Duc en flames


Correfoc


Els Gegants de Torroella al cercavila


Ballada de sardanes


 

Les sardanes i els gegants, juntament amb les evolucions dels Ducs i tots els actes que es desenvolupen a l'espai de barraques, són alguns dels elements de la Festa Major de Sant Genís de Torroella de Montgrí, una de les d'anomenada d'entre les que es celebren a l'Empordà durant l'estiu.

Torroella de Montgrí celebra, cada any pels volts de Sant Genís, el 25 d'agost, la seva festa major amb una estructura ritual ben delimitada.

El dissabte abans, Els Ducs del Foc, la colla de diables local, executa el correfoc. El nom de cada membre de la colla, així com el seu nom genèric, els Ducs, prové d'aquest ocell de presa, semblant a un mussol però molt més gros i a qui la imaginació popular li atribueix conductes fabuloses. El primer correfoc de Torroella es va fer l'any 1986 però no va ser fins l'any 1996 que el va executar la colla actual, que compta, a més a més dels ducs encarregats de llançar foc, amb tabalers, xanquers i altres personatges encenent pirotècnia.

La vigília, el dia 24 al vespre, té lloc el pregó d'inici de festes, que acaba amb un sopar popular.

El dia central de la festa és el 25 d'agost, diada de sant Genís, patró i protector del poble i a qui està dedicada l'Església parroquial de Sant Genís, un notable edifici gòtic. Al matí hi ha la cercavila de festes, que compta amb la participació de tots els elements de la cultura popular local i les colles convidades. Hi participen les dues parelles de gegants, els de Torroella i els de l'Estartit, acompanyats pels Grallers del Montgrí, els capgrossos i les Xatis. Els gegants de Torroella de Montgrí tenen més de 400 anys d'història i estan documentats per primera vegada l'any 1608.

També es celebra la missa solemne cantada a l'església i, tot seguit, el Ball de Gegants i una gran ballada de sardanes executada per les dues cobles locals, Foment del Montgrí i els Montgrins, que també es repeteix a la tarda. Torroella de Montgrí té una estreta relació amb el món de les sardanes: ha estat la vila natal de grans músics de cobla i de grans compositors de sardanes.

L'endemà es celebra el vermut explosiu al matí i el cercabirres a la nit, qua culmina amb un pregó alternatiu que fa un repàs d'alguns dels esdeveniments passats a la vila i al país en el darrer any en clau satírica. Durant els dies que dura la Festa Major té lloc l'Exposició d'Art, una exposició de peces fetes per artistes locals (des del 1962) i es celebren diversos campionats esportius (tennis taula -des del 1981-, futbolí, petanca, etc), espectacles d'animació infantil, titelles, festivals de música, balls, actuacions teatrals, etc

En el marc de la Festa Major es concedeixen els premis "Medalles del Montgrí" a persones o col·lectius que han fet alguna cosa important pel poble durant l'any anterior.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Torroella


  3845 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Dossier especial sobre els gegants de Torroella de Montgrí
Diversos autors, / Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit
Recull d'articles sobre diferents aspectes dels gegants i els capgrossos ...



Ajuntament de Torroella
http://www.torroella-estartit.cat/
Plaça de la Vila, 1
17257 Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
972.75.88.09




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org