Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Genís > Festes majors

La Monèlia, la Vaca de Monells

Vedella

Concurs de Munyir Vaques

Ballada de sardanes

Monells celebra la Festa Major de Sant Genís amb sardanes, gegants, la vaca i les quatre vedelletes, unes peces de bestiari que, juntament amb el Concurs de Munyir Vaques, recorden els vincles que el municipi té amb aquest animal, en el passat però també en l'actualitat.

Cada any per Sant Genís, el 25 d’agost, Monells celebra la seva festa més esperada: la festa major d’estiu. La festa s’ha traslladat al cap de setmana més proper al 25 d’agost i està organitzada per una Comissió de Festes constituïda per diferents veïns del poble. La festa gira al voltant de la peculiar relació que aquest poble baixempordanès té amb les vaques.

Monells i les vaques

Al poble de Monells, que avui forma part de l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, hi havia hagut, històricament, moltes granges de vaques. El poble va viure molts anys de les explotacions ramaderes que es cuidaven de produir carn i làctics. Avui, al poble quasi bé no hi queden granges però, en canvi, hi ha el SEMEGA, els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada un important organisme de la Diputació de Girona amb reconeixement europeu. El centre es va crear l’any 1970 amb l’objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació. Efectua tasques de control lleter i impulsa la millora genètica del boví gironí i també treballa en el trasplantament embrionari i fomenta les races autòctones.

L’any 2007, en record al passat ramader i al present, la Comissió de Festes va decidir impulsar la creació d’una vaca festiva que participés a les festes del poble i en fos representant quan anés a d’altres festes. La figura va ser totalment construïda pels membres de la Comissió de Festes i es va anomenar Monèlia. Avui la vaca va acompanyada per les seves quatre filles, les vaquetes que duen els més petits de la colla.

La vaca Monèlia i les seves vaquetes protagonitzen un dels actes més importants de la Festa Major de Monells: la cercavila que té lloc el dissabte de festes i que recorre els diversos carrers del poble per acabar a la plaça Jaume I, on té lloc una ballada final. La cercavila la formen els cavallistes amb la bandera catalana i el seu pendó, la vaca Monèlia i les quatre vaquetes, les colles de gegants i animals fantàstics convidades i els tractoristes que llueixen els seues tractors clàssics.

Un altre dels actes destacats de la festa major és el Concurs de Munyir Vaques. Durant molts anys el SEMEGA buscava gent per munyir vaques, de manera que molts habitants de Monells es va convertir en experts munyidors. En record d’aquest fet es celebra, des de l’any 1999, aquest concurs que posa a prova la destresa munyidora dels participants.

Seqüència ritual actual

La festa major es celebra el cap de setmana més proper al 25 d’agost. El divendres es fa el pregó d’inici de festa a càrrec d’alguna persona que relata alguns esdeveniments ocorreguts al poble en el darrer any i un gran sopar popular a la Plaça Jaume I amenitzat amb un espectacle teatral.

Dissabte té lloc el Campionat de Munyir Vaques i la Cercavila de Festa Major, que acaba a la Plaça Jaume I amb una ballada individual de cada un dels elements participants i un gran concert musical que atrau gent de tots els pobles de la comarca.

Diumenge té lloc l’ofici solemne cantat a l’església parroquial dedicada al patró del poble, sant Genís, i una popular ballada de sardanes a la plaça Jaume I amb música en directe..

Durant els dies que dura la festa també es fan concursos (de dibuix infantil, de Botifarra, Tennis taula, etc), exposicions d’art, balls, etc

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Dani Nadal

Imatges: Manel Carrera i Comissió de Festes de Monells