NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball de la Moma/Virtuts i Pecats


Ball dels set pecats capitals
La dansa de les virtuts i els pecats
Tarragona (el Tarragonès), 22 de setembre


Les dues fileres de balladors


Màscara de la Generositat


Les Virtuts durant el seguici


La vara que duen les Virtuts


Un dels set Pecats


La rata, icona de l'Avarícia


La Luxúria


 

El Ball dels Set Pecats Capitals és un ball únic en tot Catalunya, amb una tradició que es remunta al segle XV. Només es balla el 22 de setembre, en el marc de les Festes de Santa Tecla de Tarragona, i simula el combat entre les virtuts i els pecats segons la visió cristiana.

El Ball dels Set Pecats Capitals és un ball únic i originari de la ciutat de Tarragona. L’únic dia que es pot veure aquest ball és el 22 de setembre a la tarda, durant el seguici de Santa Tecla. La representació sencera del ball es porta a terme el mateix dia 22, en acabar el seguici, a la plaça de les Cols. El ball simula l'enfrontament entre els pecats i les virtuts: els pecats tempte les virtuts i aquestes, finalment, aconsegueixen imposar-se.

Els balladors d'aquesta dansa van habillats amb espectaculars vestits, dissenyats per Nines Sempere, i inspirats en els gravats en pedra que hi ha a la Catedral i al Pont del Diable. El ball l’executen catorze persones distribuïdes en dues fileres.

A l’esquerra hi ha els set balladors que representen les virtuts segons la tradició cristiana: castedat, mesura, generositat, diligència, paciència, amor cap al proïsme i humiltat. Van amb un vestit de faldilles de blanc i amb una màscara amable, també blanca, que els protegeix la cara. A la mà hi duen unes vares daurades, les Vares de les Virtuts rematades per un crismó, símbol del cristianisme.

Els vestits duen brodades imatges simbòliques de les Virtuts: el Cíngol, símbol de la veritat i la caritat; la Cuirassa, de la justícia i la puresa; el Calçat, com a emblema del zel apostòlic, la humilitat i la perseverança; l'Escut, representant la fe i la creu; l'Elm com a l'esperança de salvació; l'Espasa, al·legoria de la paraula de Déu, i per últim, l'Arc, símbol de la pregària que actua de lluny.

A la dreta hi ha els set balladors que representen els pecats, que segon la tradició cristiana són: la gola, la luxúria, l'avarícia, la supèrbia, la peresa, l'enveja i la ira. Van vestits amb estrafolaris pantalons marrons i peces de cuir, i protegits per una màscara grotesca i aterradora, plena de cabells malgirbats. A la mà hi duen uns llargs pals de fusta, els pals dels Pecats.

En els vestits dels Pecats hi ha brodades les figures que representen els Set Pecats: l'àliga, com a símbol de l'orgull s'atribueix a la supèrbia; la rata, com a representació de l'avarícia; el boc, com a al·legoria d'abominació i de luxúria; el porc, emblema de golafreria; l'ós, símbol de la ira; la serp, al servei de l'enveja i l'astúcia, i el porc senglar, com a presagi de mort, s'encarna en la peresa.

El ball

Durant tot el seguici els catorze balladors avancen en dues fileres, al so de la música d’una cobla de ministrers, però en determinats espais i moments s’executa una espècie de coreografia molt senzilla. Les dues fileres de balladors avancen, giren i van fent un doble cercle. Quan el cercle està format, i després d’una volta sobre si mateixos, les Virtuts comencen a girar en el sentit de les agulles del rellotge mentre que els Pecats ho fan en el sentit contrari. El ball continua amb el creuament dels Pecats i les Virtuts, que es van tornant per xocar els seus respectius elements, vares i porres, en el centre del cercle.

Breu història del ball

El Ball dels Set Pecats Capitals és un ball antiquíssim, probablement vinculat a la Processó de Corpus dels segle XIV i XV a Tarragona. Els estudiosos creuen que en la seva versió arcaica degué tenir parlaments, una espècie de batussa divertida entre els pecats i les virtuts. Després de segles d’oblit, el ball va ser recuperat l’any 2003 per l’Esbart Dansaire de Tarragona.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  4572 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
El Ball dels 7 Pecats Capitals
Fà Lladó, Arnau / Arola Editors
El llibre que teniu a les mans és el primer estudi monogràfic que s’elabora ...



Ball dels Set Pecats Capitals
http://www.tinet.cat/~b7pc/
Plaça Prim (Mitja Lluna), 6
43003 Tarragona (el Tarragonès)
977.25.05.72
b7pc@tinet.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org