Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Fires i festes de cistellers

Fira internacional del cistell

Cisteller fent una peça gran

Una pila de cistells

Cargolera

Mèdul·la

La Fira del Cistell de Salt, una de les mostres anuals més importants dels treballs de cistelleria als Països Catalans i punt de trobada de cistellers vinguts d'arreu d'Europa, és un recorregut en profunditat per la rica història i les moltíssimes tècniques pròpies d’aquest ofici.

La Fira del Cistell és una fira anual que, cada any el primer cap de setmana d’octubre reuneix, als carrers del barri vell de Salt, cistellaires vinguts d’arreu del món. La Fira ha convertit Salt en un referent pel que fa a recuperació, coneixement i difusió de l'artesania del cistell.

La cistelleria

La cistelleria és un art i un ofici, un ofici artesanal consistent en elaborar determinats objectes (cistells, cistelles i altres objectes) a partir d’elements naturals com ara tiges toves, tiges flexibles o branquillons d’arbres i arbusts com el vímet, l’avellaner, el cirerer, el bargalló, la palma, l’espart i també a partir de canyes de tot tipus. Com a ofici, el de cisteller deu ser un dels més vells del món ja que l’ésser humà sempre ha necessitat recipients per a transportar i per a emmagatzemar tot allò que aplega i per a capturar tot tipus d’animals.

En l’actualitat, les peces de cistelleria s'utilitzen sobretot a la llar, com a eines de rebosteria, des de paneres per a posar la fruita, els fruits secs o els ous a grans coves per a posar la roba bruta abans d’anar a la rentadora. També s’utilitzen abundantment com a peces decoratives, làmpares, cadires o posatestos per a plantes, per exemple. També s’utilitzen, però, objectes de cistelleria per al seu ús tradicional, de transport, des de senalles per anar a la platja a cistells per anar a buscar bolets, caçar cargols o fins i tot per anar a arreplegar herbes al bosc. Els pescadors catalans també han fet servir tradicionalment nanses i altres trampes per capturar el peix i paneres i cabassos per a emmagatzemar-lo.

Els objectes de la cistelleria també s’empren abundantment en el marc de festes populars: des dels cabassos per posar-hi els regals i caramels en tot tipus de cavalcades, com la dels Reis d’Orient, passant per les peces de vímet que les dones duen al cap en algunes festes de Festes de Santa Àgueda. També hi ha peces de cistelleria en les desfilades dels Tres Tombs, ja sigui com a guarniment o bé com a peces per emmagatzemar els productes que es duen sobre els carros i carruatges. O en determinats jocs amb bous, com el de Cardona, que utilitza una cargolera de grans dimensions. Un altre exemple, ben particular, de l'ús de la cistelleria a les festes, en aquest cas tramada amb fulles primes, són les palmes i palmons de Setmana Santa, que en alguns casos adquireixen unes dimensions i complexitat espectaculars.

La Fira del Cistell de Salt

La Fira del Cistell de Salt va néixer l’any 1997 per iniciativa del Museu de l'Aigua i l'Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya, una entitat que aplega els principals cistellers catalans per tal de donar a conèixer els diferents tipus i usos dels cistells i les principals tècniques que els artesans d’aquest ofici ancestral fan servir per a fabricar-los.

Els cistellaires que participen de la fira, provinents de tots els Països Catalans i també d’arreu del món (Alemanya, Irlanda, Anglaterra, etc), es distribueixen en diferents parades on exposen i mostren com elaboren els seus productes de cistelleria popular.

Al voltant de la fira es fan tallers, conferències, exposicions d’artistes cistellers convidats, un concurs de fotografia, la construcció de diverses peces gegants, etc i altre activitats relacionades amb el món del cistell i la protecció dels espais naturals on creixen els vegetals amb què es construeixen.

El programa d’activitats complementàries de la Fira està protagonitzat per les diferents entitats de Salt (els castellers “Marrecs”, els Amics dels Gegants, l'Agrupació Fotogràfica, etc.) fet que demostra la implicació del teixit associatiu local amb aquesta fira.

Imatges: Miquel Planells Saurina, Fira del Cistell de Sal

Fibres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure
Diversos autors, / Ajuntament de Barcelona. Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Institut de Cultura
Aquest preciós i ben editat llibre té el seu origen en l'exposició produïda ...

Fira del Cistell de Salt