Ecosistema: Protagonistes > Diables > Balls de diables amb parlaments

Diables de les Corts (el Barcelonès) - informació sobre la colla, la nostra història, com formar-ne part, les nostres activitats, els components, versots i fins i tot l'explicació d'on ve la tradició dels correfocs Telèfon: 699706546
Colla vella dels Diables de Sitges (el Garraf) - història, fotos, agenda i activitats d'aquesta colla. Telèfon: 93.894.81.11
Diables de Badalona (el Barcelonès) - colla que apareix a principis de 1983. La composició és 1 Llucifer, 1 diablesa, 1 fogoner, 10 tabalers i uns 40 borrons. Actuacions, fotografies, enllaços i contacte. Telèfon: 654.490.888
La Diabòlica de Gràcia, Barcelona - web de la colla de diables de Gràcia, amb textos sobre els orígens i sentit dels diables, evolució i composició de la colla de Gràcia i enllaços amb webs de la cultura popular.
Ball de Diables de Sabadell (el Vallès Occidental) - informació sobre la història del grup, modalitats d'actuacions, agenda, participació popular, elements i figures, enllaços i contacte.
Ball de Diables de Sant Pere de Ribes (el Garraf) - web d’aquest grup que participa de la modalitat pròpia dels pobles del Penedès, amb la representació teatral i els versos satírics. La constància de l’existència de l’antiga representació es present i, pel que fa als versos, no s’han deixat de fer mai. Sempre s’ha mantingut el caràcter oral del ball i no es poden concebre diables a Ribes sense dir versos. Telèfon: 93.896.20.46
Colla Vella de Diables de Gràcia (el Barcelonès) - un grup de gent d'edat molt diversa que ha recollit el testimoni de l'antiga Colla Vella dels Diables de Gràcia, la segona colla més antiga de Barcelona. Actualment treballem per convertir els nostres correfocs en un espectacle de foc, música i dansa inoblidables, sense oblidar el compromís que tenim amb la tradició i la cultura catalana.
Ball de Diables Sexes Foc de Sant Cugat Sesgarrigues (l'Alt Penedès) - grup que va néixer l’any 1989, arran d’una iniciativa sorgida del Grup de Joves Peluts i Pelats de Sant Cugat Sesgarrigues. Duen una indumentària amb tres banyes i artilugis de foc especials: avions, cilindres de foc, la bola encesa, i dues forques grosses. Una cinquantena de diables i diablesses, acompanyats per vuit tabals, dues caixes i dos bombos. Amb colla infantil.
Ball de Diables d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat) - colla de diables d'Esplugues de Llobregat. Segueixen el model penedesenc, amb representació teatral i parlaments. Participa en les festes de Sant Joan, les festes de Sta.Magadalena (versots + correfoc), i el Cap de setmana abans de la Festa Major de St.Mateu (seguicis, correfocs i matines). Telèfon: 629.82.64.72
Ball de Diables de la Ràpita (l'Alt Penedès) - pàgina web oficial del Ball de Diables de la Ràpita. En el marc de la festa major fan Acte Sacramental, amb uns parlaments escrits l'any 1998; les Sàtires, on es repassa l'actualitat política i social en clau satírica, i La Fogardera, una impressionant carretillada que durant 24 minuts, fa esclatar milers de carretilles i altres artefactes pirotècnics sense treva. Telèfon: 669.86.92.74
Ball de Diables de La Llacuna (l'Anoia) - ball de diables que segueix el model tradicional del penedès/anoia. Correfoc, cercavila de foc o processional i ball parlat són els actes que executa el nostre ball. No s'han trobat documents que ens donin pistes de la presència de diables a la vila, de moment... Telèfon: 661.031.300/93.897.68.27
Ball de Diables d'Els Pallaresos (el Tarragonès) - Es va fundar el novembre de 2012 i s’integra en el conjunt del seguici popular de la vila i es disposa també a actuar allà on siguin convidats per fer correfocs. Inclou versots satírics en les actuacions al seu poble.
Ball de Diables de Mataró (el Maresme) - es crea l'any 2010, a partir del canvi de l'antiga Colla de Diables del Basilisc, inspirant-se en els balls de diables més antics i tradicionals de Catalunya, amb elements genuïns de la ciutat. El ball parlat té les característiques d’un ball parlat tradicional, però amb elements genuïns. La trama es caracteritza per la personificació dels 7 pecats capitals que s’enfronten a Miquel. Telèfon: 654437374
Diables Se m'n Refum de Sant Sadurní d'Anoia (l'Alt Penedès) - el grup de diables de Sant Sadurní d’Anoia es va començar a formar l’any 1979 i la seva primera actuació va ser un correfoc que va anar des de l’antic jutjat fins la Plaça del Ajuntament, el 29 de novembre, per Festa Major. Aquesta colla va estar en actiu fins a l’any 1985, quan es va dissoldre. Però uns quants membres del grup van voler mantenir aquest element de la cultura popular i van refundar la colla l’any 1986. L’any 1987 el grup adquireix el nom actual: Diables Se m’n Refum.
Ball de Diables de Lleida (el Segrià) - ball parlat amb una forta càrrega satírica, que serveix per donar una visió crítica a l’actualitat social, política, econòmica… Aquest ball únicament surt dos cops a l’any: per les festes de maig i de setembre de la ciutat de Lleida, obrint el Seguici Popular i Tradicional de Lleida. Les actuacions es caracteritzen per la presència de diferents personatges (Llucifer, la Diablessa, Pere Boter, el Capità i un grup de diables), uns versots i diverses figures que interpreten els diables. Telèfon: 648.05.02.69

Demonio, religion y sociedad entre España y América
Diversos autors, / Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de Antropología