NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > En Fumera


En Fumera és un personatge de l’imaginari de la Catalunya Nord i de part de les comarques gironines. Es tracta d’un ésser misteriós amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, que tot-ho-veu, tot-ho-escolta i tot-ho-xerra. En Fumera és un emissari dels Reis d’Orient, l’encarregat d’explicar-los si la mainada s’ha portat bé. Els nanos li tenen repecte ja que, per una banda, entenen que és l’espieta dels Reis i, de l'altre, se l’imaginen amb un aspecte terrorífic. S’anomena Fumera perquè entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. En algunes cases i escoles en Fumera es representa per mitjà d’ulls que són distribuïts per les parets. Antigament, en alguns indrets de la Costa Brava en Fumera agafava vida: els pares construïen i penjaven un ninot de roba en algun indret de la casa, fent creure a la mainada que havia entrat per la xemeneia i que seria amb ells fins la vigília de Reis. En d’altres cases, en Fumera apareixia només en moments de tensió familiar nadalenca provocada pels més petits. A Girona, d’aquest personatge en deien el Ximineia o Xocolata, fent referència a l’estat i els colors de la seva vestimenta, i també l’emparentaven amb l’Home del Sac.


En Fumera a Figueres (l'Alt Empordà) - en el marc d'una cercavila amb infants per anar a veure tots els llums de Nadal que hi ha per Figueres inspirats en les felicitacions nadalenques que va il·lustrar Salvador Dalí, apareix en Fumera i els seus acompanyants. El nens i nenes canten la cançó d'en Fumera. L'estimat patge reial, en Fumera, arriba molt abans que els tres Reis per veure totes les coses bones que fem i apuntar-les a la seva llibreta. De seguida es fa fum però a vegades es deixa veure! Ell tot ho veu, tot ho sap, tot ho xerra!
Arribada d'en Fumera a Calonge (el Baix Empordà) - després d’una cercavila pels carrers del centre històric de la vila i d’amagar-se a diversos balcons i cases, apareix per sorpresa a la plaça Major. L’arribada d’en Fumera va acompanyada d’una xocolatada popular. Centenars de nens fan cua per saludar en Fumera, un personatge amb molts ulls i moltes orelles, que és enviat pels Reis d’Orient per vigilar que els infants es portin bé.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org