NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 27 de novembre de 2020 | Beat Ramon Llull    cerca       subscriu-te   
Notícies: CatalunyaI Jornada sobre la Cultura Pirotècnica Tradicional
Informa: Xavi, Ball de Diables de Vilafranca del Penedès
Dimarts, 12 de maig de 2009 a les 11:15


Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - El proper 23 de maig del 2009 la Sala d'actes de l'escorxador de Vilafranca del Penedès acollirà un acte inèdit al nostre país: la I Jornada de Cultura Pirotècnica Tradicional.


Quan es va a veure un castell de focs es va a admirar un espectacle amb molta consistència visual i sonora, una explosió de ritme i colors al cel. Quan un dansa sota les espurnes d'un Ball de Diables busca el gaudir de saltar a prop d'un grup de gent que, amb un vestit ignífug i unes banyes al cap, no para de cremar carretilles. Quan s'escolta una mascletà es vibra amb una simfonia de trons que representa el màxim espetec sonor. Quan es corre al costat d'una traca o quan ens posem una granota i un casc per llançar a l'atzar milers de coets borratxos, juguem a desafiar el seny i a fer una ofrena de foc a les persones estimades. És la nostra manera de fer festa, però... com és que ens meravella tant el foc pirotècnic?

El dissabte 23 de maig del 2009, a Vilafranca del Penedès es realitzaran les I Jornades sobre la Cultura Pirotècnica Tradicional, una jornada en què reconeguts experts en el camp de la cultura traquera valenciana, la pólvora i les diverses expressions de la cultura pirotècnica tradicional ens donaran pistes per a resoldre aquesta qüestió. Ens explicaran, per exemple, des de quan utilitzem la pòlvora per a usos festius, o quina és la filosofia de vida que hi ha darrera la manera de viure les festes amb pirotècnia al País Valencià, Catalunya, Itàlia o Malta. També ens faran conèixer manifestacions pirotècniques festives molt desconegudes i aspectes insòlits de la indústria pirotècnica. La jornada està concebuda com un desafiament al nostre àmbit de coneixement, per tal que puguem ampliar la nostra visió sobre el què és la pirotècnia i tota la cultura que l'envolta.PROGRAMA DE LES JORNADES

10:30 – 13:00 So Andrés Castellano: Creencies i rites Valencians del foc.
Per què en el País Valencià viuen les festes amb foc i pirotècnia amb un sentiment tan especial? Quins són els rituals que es feien i què es fan en algunes festes amb foc pirotècnic del País Valencià?

17:00 – 18:30 Jordi Bertran: La pirotècnia en l'arc Mediterrani.
En Jordi Bertran ha estat en moltes festes amb pirotècnia que hi ha per la Mediterrània. Ens explicarà quines són les que ha vist i les que no ens podem perdre.

18:30 – 19:30 Miquel Moya: Pòlvora i fuets de la Patum.
Abans els fuets de la patum els feien els mateixos berguedans. Com els feien? Quina era la implicació veïnal? Com es fa un patum? En Miquel Moya, ens explicarà com es reunien els veïns de Berga per realitzar els “fuets” i ens farà una demostració pràctica.

19:30 - 21:00 Manel Capdevila: La pólvora catalana a la guerra i a les festes.
En Manel Capdevila ens explicarà l'origen de la pólvora catalana i quan es va començar a utilitzar en les festes populars.

Organitza:

Ball de diables de Vilafranca del Penedès & Festes.org

Dia i lloc:

23 de maig del 2009
Sala d'actes de l'escorxador
carrer escorxador, 19 - 21
Vilafranca del Penedès - Vegueria Penedès

Per a més informació:

Xavi (telf: 639.35.10.58)
info@diablesdevilafranca.org


Més informació: http://www.diablesdevilafranca.org/jornades/jornades.html

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   

Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2020 festes.org