NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Tàrrega dóna inici als actes festius de Ciutat Gegantera 2009
Informa: Cèsar Carmona, Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Divendres, 29 de maig de 2009 a les 14:03


Tàrrega (Urgell) - Tàrrega ultima els preparatius per celebrar amb una quinzena d'actes el seu títol de Ciutat Gegantera 2009 · 24a. Ciutat Gegantera de Catalunya, des d'avui i fins diumenge, dies 29, 30 i 31 de maig. Seran tres jornades de cultura popular al carrer i amb participació multitudinària.


La capital de l’Urgell serà l’epicentre simbòlic dels gegants i capgrossos als Països Catalans, amb l’agrupació La Fal•lera Gegantera i l’Ajuntament de Tàrrega exercint d’amfitrions. Els carrers i places de la ciutat acolliran prop de 200 colles provinents de les quatre demarcacions catalanes, el País Valencià i la Franja d’Aragó. Això es traduirà amb la presència a Tàrrega d’entre 500 i 700 gegants i capgrossos, i d'entre 5.000 i 6.000 persones vinculades amb aquest àmbit del folklore. Concretament hi assistiran 110 colles de les comarques de Barcelona, 35 de Tarragona, 31 de Lleida i 9 de Girona. A aquestes cal sumar-ne dues procedents de Benicarló i Vinaròs (País Valencià), una altra de Fraga (Franja d'Aragó) i l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Joan Font de Comediants, pregoner

Els actes de Ciutat Gegantera 2009 arrencaran la tarda del divendres 29 de maig amb la recepció a les primeres colles participants a la plaça de Santa Tecla, a l'Hort del Barceloní. En aquest indret s'inaugurarà el monument commemoratiu, obra de l'escultora targarina Matilde Grau, i tot seguit, a la Casa Consistorial, es pronunciarà el pregó oficial a càrrec de Joan Font, director de Comediants. El Belda i el Conjunt Badabadoc posaran el colofó musical a la primera jornada, en un concert que tindrà lloc a les 11 de la nit a la plaça dels Àlbers.

Festa multidisciplinar i la Dharma

Entre altres propostes del dissabte 30, a la tarda tindran lloc quatre cercaviles que menaran cap a la plaça de les Nacions sense Estat. A 2/4 d'11 de la nit s'oferirà al carrer Migdia una Rave Gegant a càrrec d'Efímer combinant música, arts plàstiques i àudiovisuals, la qual donarà pas al concert gratuït de la Companyia Elèctrica Dharma i Naraina.

El diumenge, els actes protocol·laris

El dia 31 s'oferiran les activitats més simbòliques, quan a les 11 del matí els gegants i capgrossos enfilaran les seves passes cap a la plaça de Santa Tecla, a l'Hort del Barceloní, on tindran lloc els balls protocol·laris amb què Sant Vicenç dels Horts farà el traspàs de la distinció de Ciutat Gegantera a Tàrrega.

200 voluntaris col·laboraran a la festa

El voluntariat constitueix un dels pilars bàsics de la festa, ja que a més de la important feina logística que suposa rebre milers de persones, dels voluntaris també depèn en gran mesura el record que les colles s'enduran de Tàrrega. Els voluntaris s'encarregaran de rebre, acompanyar i guiar les colles als diferents indrets del casc urbà i hauran de tenir cura de l'avituallament en les plantades i prestar suport als punts d'informació. A hores d'ara, la festa ja compta amb gairebé 200 voluntaris.

El monument va prenent forma

Tal i com ja es va dir, l'Ajuntament de Tàrrega erigeix un singular monument d’avantguarda a la zona de l’Hort del Barceloní que perpetuarà el record del títol de Ciutat Gegantera. És una proposta transgressora de l’artista Matilde Grau (Tàrrega, 1962) que com indica el seu nom, Bol d'Or, reprodueix un bol gegantí de 4 metres d’alçada i 7,5 metres de diàmetre recobert a l'exterior de porcellana blanca mitjançant la tècnica del trencadís, mentre que l'interior estarà decorat amb vidre de color daurat. El passat 6 de maig es va transportar l'estructura de ferro i ja s'hi ha aplicat el trencadís.

Més informació: http://www.tarrega.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org