NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Foguera de Nadal a la Plaça Major de Vic
Informa: Òmnium Cultural d'Osona
Dimecres, 23 de desembre de 2009 a les 16:48


Vic (osona) - Des de la Unió Excursionista de Vic i Òmnium Cultural d'Osona us fem saber que un any més organitzem la Foguera de Nadal, serà el dia de Nadal a partir de les 7 de la tarda i fins passada la mitjanit a la Plaça Major de Vic.


Des de l’any 2006, hem recuperat l’ancestral costum d’encendre, pel solstici d’hivern, fogueres a l’aire lliure per a fer fugir els mals esperits i per a atraure l’abundància. El foc, element natural, serà punt de trobada per a qui vulgui compartir l’esperit de germanor d'aquestes dates.  

A partir de les 7 del vespre s’encendrà la foguera, amb una flama provinent de la llum solar. Després, sense horaris ni presses, se servirà xocolata desfeta i es cantaran nadales fins passada la mitjanit.

Imatge

FOGUERA DE NADAL

El foc com a part integrant de la cultura humana és tan antic com el seu ús per necessitats de
supervivència. Fa uns 500.000 anys que se'n disposa de manera fortuïta i uns 50.000 regularment. La clau és el coneixement del procediment d'encesa. Els solsticis són els moments en que la terra està en el seu màxim punt d'inclinació (diem que el sol està més alt o baix) respecte a la perpendicular amb el sol i durant l'orbita solar (any). Els solsticis són més acusats a les parts de la terra (nord o sud) més properes als pols. A l'equador lògicament la incidència és zero. Això passa aproximadament els dies 21 de juny i 21 de desembre. Són festes paganes per excel·lència, ja que són la comunió amb el misteri de la natura i lligat als canvis solars (llum-dia/nit, tèrmic-fred/calor) i en conseqüència biològics (fertilitats, aliments).

Recordem que el sol és la font i el sosteniment de tota la vida a la terra. Potser els nostres
avantpassats sense procediments empírics ho intuïen i ho necessitaven. D'aquí deu venir la festa. En una comarca com aquesta segur que era molt celebrat.

Les festes cristianes de Nadal o Sant Joan són el record que ens queda d'aquestes tradicions. Més reflexives i recollides a l'hivern i més expansives i de disbauxa a l'estiu. Per cada solstici un foc i per cada època una actitud. Ritmes de natura, cultura i religió entroncats.

Les fogueres no deixen de ser un foc de camp a la plaça de poble.

1-Preparació. Unes setmanes abans del dia de Nadal donem a en Manel Dot dos quinqués. Els
mateixos que es fan servir pel Foc de Sant Joan-Solstici d'Estiu. En Manel és meteoròleg i és el
nostre Oracle, perquè és el qui interpreta els capritxos dels Déus (de la meteorologia, és clar).

2-Ingnició. En l'últim o últims dies de sol abans del 25, en Manel mitjançat una lupa encén un
paper o llumí i a partir de la llum solar, traspassa el foc als quinqués. El foc solar es guarda encès en els quinqués dia i nit.

3-La Pira. El matí del dia de Nadal preparem la pira per fer la foguera al vespre. Ho fem just al
centre de la Plaça del Mercat. A dins hi posem les fustes mes lleugeres i de ràpida encesa, son les que fan el pilar mestre. A fora, les de combustió més lenta, que faran més foc, llum i escalfor. En guardem una reserva per anar-la alimentant durant unes hores.

4-Encesa. Aproximadament a les 7 del vespre en Manel ens porta els quinqués amb el foc solar i mitjançant uns papers el traspassem a la pira.

5-Foguera. Durant la crema quedem il·luminats pel retorn a la natura i això ens porta a contemplarla i fer-la pertar. També hi venen corals i cantors a delectar-nos amb els seus càntics a la vora del foc. Hi ha servei de xocolata calenta. També hi ha qui porta cava i companyia.

6-Apagada. Aproximadament a les dotze de la nit ja hem consumit tota la fusta i només hi queden les brases. És el moment dels pensaments més reflexius. Passen vianants, aprofiten per escalfar-se, l'intercanvi de felicitats és tan agradable com inevitable. Hi posem unes tanques de protecció i deixem les cendres perquè l'endemà les vingui a recollir la Brigada Municipal.

La Unió Excursionista de Vic ús desitja un Bon Nadal i Bon Any Nou.


Més informació: http://www.osona.omnium.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org