NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Les Festes de Sant Roc de Tarragona celebren el seu 175è aniversari
Informa: Salvador Fa, Associació Cultural de Sant Roc de Tarragona
Dimecres, 17 de juliol de 2019 a les 12:45


Tarragona (el Tarragonès) - Les novetats per aquesta edició de la festa són el convit als elements de les Festes de Sant Roc de Barcelona, una Trobada de Canons festius i la presentació dels Gegants Vells Petits.


Els carrers del Cos del Bou, la Baixada Pescateria i els Trinquets Vell i Nou de Tarragona celebren, des del 1844, les festes en honor a Sant Roc en agraïment per haver-los lliurat d’una epidèmia de còlera. Aquestes festes es mantenen encara vives avui amb un format molt tradicional i popular. Gràcies als veïns que encara les mantenen, a les entitats que en formen part i als ex-veïns que amb el pas dels anys segueixen fidels als seus carrers. Un fenomen gairebé únic que ha arribat als seus 175 anys.

Imatge

Aquest any les festes de celebraran del 10 al 16 d’agost, i tenen els següents actes destacats:

La Capta de la Festa
El 3 d’agost al vespre es farà aquest acte previ adreçat principalment a veïns, ex-veïns i amics de les festes a baixar al carrer per recollir el programa, fer els donatius, i comprar de forma anticipada tot allò que faci falta per la participació a la festa.

Protagonisme del canó
El canó compleix aquest any 110 anys. La seva darrera remodelació va ser l’any 1981. L’artista local Nando Taló l’ha remodelat. Per a celebrar-ho, farem una trobada de canons, amb la participació dels canons de la Barceloneta, les Borges Blanques, Poboleda, Sant Andreu del Palomar i Castelló

• Presentació remodelació canó: 10/8 13 h
• Cercavila de canons: 11/8 19.30 h

La festa de Sant Roc de Barcelona, convidada especial
La festa més antiga de Sant Roc a Catalunya és la de la Plaça Nova de Barcelona. Hem convidat el seu seguici, format per l’Àliga i iel Lleó de Barcelona, els Gegants grans (Laietà i Roc) i petits (Pippo i Gal·la), el Nan Cucut i el Diable de la Plaça Nova, que recorreran els carrers de la Part Alta acompanyats del nostre seguici.

• Cercavila de les de festes de Sant Roc: 10/8 19 h

Els Gegants Vells Petits s’incorporen a les Festes de Sant Roc
El barri arrodoneix el seu seguici amb la incorporació dels Gegants Vells Petits, realitzats per l’escultora Àngels Cantos i el seu equip habitual (Josep Maria Casas, vestuari i Antonio Gómez, joieria. Portaran el nom de Joanet i Teresina en record dels nostres estimats veïns Joan Llort i Teresina Vicenç, dinamitzadors de les festes de sant Roc, traspassat recentment.

Per celebrar el naixement dels Gegants Vells Petits, farem una cercavila acompanyats pels Negritos Petits i Gegants Moros Petits de Tarragona, i pells Gegants Petits de Vilafranca.

• Presentació Gegants Vells Petits: 11/8 18 h
• Cercavila de Gegants Petits: 11/8 18.30 h

Actes tradicionals al voltant de Sant Roc
Del 14 al 16 d’agost, les festes recuperen el seu format tradicional, amb els següents actes destacats. Trobareu

• Pregó, proclamació pubilla i còctel Boada: 14/8 19 h
• Cercavila de l’arribada de l’aigua de Sant Roc: 15/8 18 h
• Actuació castellera de Sant Roc, amb la Colla Jove i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 15/8 a les 19.30 h
• Professó de Sant Roc: 16/8 11 h

Les revetlles
Un dels plats forts de les festes i que tenen més participació de públic són les revetlles. Aquest any ampliem a quatre les revetlles, i comencem forts, organitzant el primer carnaval d’estiu amb una festa de disfresses vintage. Volem que els assistents vinguin disfressats de Massiel, Tony Ronald o Els Beatles. Fins i tot si venen vestits de pollastre sereu benvinguts. La darrera revetlla serà també sonada, ja que farem una Batalla de Bandes entre els DJ Cris&Petes, habituals de la nostra festa, i la nostra xaranga preferida, els Tocabemolls. A veure qui guanya!

• Carnaval d’estiu amb Los yeyé: 10/8 24 h
• Revetlla amb Angangas: 14/8 24 h
• Revetlla amb Fanfarra: 15/8 24 h
• Batalla de bandes amb Cris&Petes i Tocabemolls: 16/8 24.30 h

Les distincions i els reconeixements

• La Colla Jove Xiquets de Tarragona, que aquest any celebra el 40è aniversari, serà la pregonera. El pregó el farà el seu president, Daniel Milà Zaragoza
• Eduard Boada serà distingit com a Canoner d’Honor 2019, en reconeixement a la seva vinculació amb el barri realitzant el seu popular còctel.
• La bandera del barri s’ubicarà aquest any extraordinàriament a la seu social de l’Associació Cultural Sant Roc (Cós del Bou, 23), en homenatge a tots els veïns que durant 175 anys han celebrat les festes.
• Les banderes de Sant Roc i la Mare de Déu seran portades respectivament per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i per les pubilles que ha tingut el barri des de l’any 1977.

El cartell i la imatge de Sant Roc
El cartell de Sant Roc 2019 ha estat fet per l’Edu Polo, qui ha fet un homenatge al carrer i als veïns al llarg de 175 anys. Per això cada balcó conté una parella de diferents èpoques, des de l’inici de les festes fins a l’actualitat.

L’artista i veí Josep Maria Rosselló, ha confeccionat una imatge de Sant Roc especial per l’aniversari, que ha esta reproduïda per a que tots els veïns i amics puguin adquirir-la i també ha fet el disseny d’un domàs que servirà per a que tots el barri pugui lluir les millors gal·les.


Més informació: https://www.facebook.com/watch/?v=1108380752678604

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org