NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Exposició "Les veus de la Mediterrània" a Torroella de Montgrí
Informa: Inès
Dimecres, 24 de març de 2010 a les 16:34


Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - El proper dissabte dia 27 de març 19 de la tarda, s’inaugurarà al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí l’exposició Veus de la Mediterrània.


veusmediterrania

L’exposició Veus de la Mediterrània mostra, per primera vegada, un estudi de la veu, un dels patrimonis immaterials més importants de la Humanitat, com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània propera, la Mediterrània Occidental i ens convida a un passeig sorprenent per les mil i una veus de la Mediterrània.

Cada cultura té moltes veus i cada persona moltes maneres de dir, de parlar i de cantar. A les ribes i a les illes del Mediterrani occidental, hi ressonen una munió d’exemples vocals que construeixen cada situació, cada moment de quotidianitat o d’emoció compartida. Les fronteres expressives són ben difícils de precisar. Més enllà de les llengües i dels accents, parlar, cantar, xisclar o plorar, tot plegat conforma un arc continuat de coloracions sonores. La varietat sonora és notable però a cada indret, per molt lluny que sigui, retrobem el record de veus conegudes.

Les deu llengües parlades amb continuïtat territorial al Mediterrani proper –unes derivades del llatí i les altres de la família afroasiàtica– s’han intercanviat durant segles gestos i entonacions, fonemes i mots, mentre els cants manllevaven melodies i timbres.

El projecte, produït pel Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya), ha estat comissariat per un dels principals especialistes en la música d’arrel mediterrània, el Dr. Jaume Ayats i Abeyà i coordinat pel músic Joaquim Rabaseda.

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí

Aquest centre, creat l’any 2003 té entre els seus objectius esdevenir un element de comunicació i de diàleg a l’entorn de la cultura mediterrània. L’exposició reflecteix Amb aquesta exposició, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fa realitat el seu somni de generar un projecte de treball capaç de mostrar la riquesa i la diversitat de l’espai mediterrani. Al mateix temps volem reivindicar la necessitat de retrobament entre les diferents veus que conviuen avui en aquesta àrea humana.

Es tracta només d’un punt d’inici, una porta que volem deixar ben oberta i on circuli la saba del coneixement, del diàleg i de l’entesa dels pobles que compartim un paisatge i una cultura fruit d’unes relacions mai ininterrompudes.

Un treball de camp a 10 països de la Mediterrània occidental

La mostra, basada en una sèrie d’enregistraments audiovisuals són el resultat d’un laboriós treball de camp inèdit i actual –realitzat entre l’agost del 2008 i l’octubre del 2009—, documentals que pots gaudir amb tota la seva força, mercès al format d’alta definició, en el Blue-ray adjunt.

Àmbits de l’exposició

La mostra consta de diferents àmbits: “La veu, un artifici humà” i “Les llengües, el territori” emmarquen les tècniques d’expressió vocal i l’entorn geogràfic i social. “Les veus per a la comunitat” i “La veu per a l’altre” presenten dues vessants de la comunicació compartida: l’espai ritual i el diàleg interpersonal. Per acabar, “L’espai de les veus” submergeix el visitant en cinc situacions sonores suggestives.

Exposició itinerant

L’exposició que s’inaugura a Torroella de Montgrí romandrà al Museu de la Mediterrània fins el 8 de desembre. L’any 2011 itinerarà a diferents espais de la Mediterrània Occidental.



Més informació: http://www.museudelamediterrania.org/ca/exposicions/les-veus-de-la-mediterrania.html

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org