NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya Nord



L'Estat francès nega l'excepció cultural a la tradició dels correfocs
Informa: Anònim
Dilluns, 29 de març de 2010 a les 19:18


Baó (Catalunya Nord) - El Butlletí Oficial de la República Francesa va publicar dimarts passat dues informacions contràries a la tradició popular del correfoc.


Aquesta animació característica de Catalunya, introduïda el 2000 a la part nord, per l'associació del Rosselló «Aire Nou de Bao», va ser objecte d'una pregunta del diputat nord-català François Calvet, al secretari d'Estat encarregat del comerç, de l'artesania i del turisme, el 2 de juny de 2009. El parlamentari, afiliat a la UMP, va demanar una derogació francesa de la Directriu europea 2007/23/CE, que exigeix una distància de seguretat de 15 metres entre el públic i els instruments pirotècnics dels correfocs. Aquesta mesura treu de fet el xuc de al festa, nascuda fa diversos segles, fonamentada en una osmosi entre els actors i els espectadors.

El Butlletí destaca precisament que «l'excepció cultural evocada per la pregunta plantejada no sembla suficient per permetre anar contra la directriu». Una resposta idèntica va ser tramesa, també dimarts, al diputat de la UMP Daniel Mach, que va interpel·lar el ministeri de la Cultura el 22 de desembre de 2009. L'associació Aire Nou de Bao preveu manifestar a París i a Brussel·les, al proper mes de juliol, en nom del «dret a la diferència».

Font: la clau

Per aquest motiu, el 14 de juliol del 2010, Diables, Bruixes i Hamlet el Drac del Riberal aniran a Brusseel.les per a denunciar l'estat francès.

França autoanomenat "Pays des Droits de l'Homme" reconeix l'especifitat cultural dels correfocs però refusa adaptar la<a href="http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:154:0025:003:fr:PDF">Directiva 2007/23/CE</a>.
Europa permet als estats membres d'adaptar la directiva per a mantenir les tradicions festives i religioses, França no vol defensar les tradicions catalanes.

El juliol, el dia de la festa nacional francesa els airenovencs seran a Brussel.les, denunciaran i reivindicaran de manera festiva el dret a viure plenament les tradicions catalanes.

Tota la gent que tingui ganes a afegir-se al moviment serà benvinguda.

N'hi ha prou d'un estat que nega els drets mínims als pobles:el 2010 l'ús oficial de la llengua catalana és sempre prohibit a Catalunya nord!

El 2010 França vol prohibir els correfocs!
DIGUEM PROU i PETI COM PETI AMB FOC FAREM FESTA!


Més informació: http://www.la-clau.net/info/lestat-nega-lexcepcio-cultural-a-la-tradicio-dels-correfocs-4140

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org