NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Top Ten dels 10 refranys catalans més populars
Informa: Víctor Pàmies i Riudor, Paremiologia catalana (refranys.com)
Dijous, 29 d'abril de 2010 a les 19:30


Vallromanes (Vallès Oriental) - Desapareixen els refranys? En diem cada cop menys que els nostres avis? Segueixen tenint vigència aquestes peces proverbials? Un lingüista, especialitzat en paremiologia, la ciència que estudia els refranys, intenta donar resposta a aquesta i moltes altres preguntes a través d'una enquesta iniciada a primers de març des d'Internet per intentar determinar els refranys més populars de la llengua catalana.


Víctor Pàmies i Riudor, un lingüista barceloní especialitzat en paremiologia, la ciència que estudia els refranys, que viu a Vallromanes (Vallès Oriental) i que manté el portal de Paremiologia catalana (des d'on s'accedeix a la resta de blogs especialitzats que ofereixen continguts sobre aquest tema), tots accessibles des de l’adreça http://refranys.com vol determinar els refranys més populars de la llengua catalana..

Per poder-ho fer, demana ajuda i col•laboració en la difusió d’un estudi que ha endegat ara fa poc més d’un mes: el Top ten dels refranys catalans, una enquesta que pretén determinar, a través d’enquestes transmeses per Internet i les xarxes socials i de contactes, quins són els 10 refranys catalans més populars a l’actualitat entre els parlants de les diferents zones dialectals.

A hores d’ara més de 800 persones ja hi han participat i és prop de la fita que es va imposar inicialment d’aconseguir un miler d’informants. La bona resposta que està tenint la iniciativa l'anima a seguir endavant i no imposar-se cap límit inicial d'enquestes per a l'estudi. És clar que com més dades obtingui, més fiables i diversos podran ser els resultats. En aquests moments, amb un estudi de la procedència de les 600 primeres enquestes, li interessa especialment fer arribar la crida a zones dialectals on de moment no hi té prou enquestes per poder oferir uns resultats propis. Perquè us feu una idea, el 77,33% de les enquestes rebudes (464 de les 600 inicials), són de l’àrea on es parla català oriental del Principat de Catalunya. La resposta en aquesta zona, per tant, és molt positiva, però ara cal intentar estendre la crida cap a les altres zones del domini lingüístic on la crida no ha arribat amb tanta força.

Recordem les normes, poques i bàsiques, que demana per participar en l’estudi:

1. Feu una llista (de memòria, sense consultar llibres ni parlar amb ningú) dels 10 primers refranys catalans que us vinguin al cap.

2. Envieu-li aquesta llista al seu correu personal: vpamies@gmail.com (no deixar-los escrits enlloc per no condicionar les respostes d'altres persones que vulguin participar).

3. Indiqueu d'on sou o on heu viscut majoritàriament (municipi i comarca) perquè pugui després extrapolar dades i oferir resultats per zones dialectals.

La seva intenció inicial és seguir recollint dades durant uns mesos (potser fins a Sant Joan) i poder disposar del període d’estiu per aprofundir en l’estudi de les dades obtingudes.

Adreces d’Interès:

- Convocatòria de l’estudi al blog Raons que rimen: http://vpamies.blogspot.com/2010/03/top-ten-dels-refranys-catalans.html

- Logo de la campanya: http://3.bp.blogspot.com/_hBIbib0WgJw/S5bKk_Xvs9I/AAAAAAAAF7M/TCuxTnZPcDE/S240/Refranys+LOGO+005.JPG

- Correu on enviar les enquestes: vpamies@gmail.com

- Primeres dades estadístiques sobre procedència de les enquestes rebudes: http://vpamies.blogspot.com/2010/04/top-ten-dels-refranys-catalans.html

Més informació: http://vpamies.blogspot.com/2010/03/top-ten-dels-refranys-catalans.html

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org