NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Guàrdia Civil denega el permís d'armes per a una festa tradicional
Informa: Txevi Rovira, Omnium Osona
Divendres, 4 de febrer de 2011 a les 21:42


(osona) - Avui les associacions Miquelets de Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, han rebut una denegació d'exhibició de salves de pólvora disparades amb trabucs després que s'hagués demanat la pertinent autorització administrativa a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, per poder actuar el proper diumenge a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714 que organitza Òmnium Cultural.


La subdelegada del Govern espanyol a Barcelona Montserrat Garcia Llovera, ha emès un comunicat on es desprèn que segons el reglament d'armes és la "subdelegada" de torn qui decideix, però pel que es veu es basa en un informe d'un funcionari -un número de la benemérita-, que decideix en base a l'article 107 del Real Decret 137/1993, de 29 de gener pel que s'aprova el reglament d'armes que permet la possibilitat d'utilització d'armes d'avantcarga en llocs públics només en casos de festes tradicionals. El més greu és que l'article 107 no defineix ni llista què es considera "festejo tradicional" i què no. Per tant la subdelegada del Govern espanyol es refia del criteri d'un Guàrdia Civil per decidir què és una festa tradicional a Catalunya i què no.

El sol fet de que grups de cultura tradicional com els Miquelets i els Trabucaires, ja és de per sí una expressió cultural tradicional i hauria de garantir l’autorització pertinent. A més, els actes de commemoració, s’emmarquen entorn al Santuari de la Mare de Déu de La Gleva, on van ser assassinats 120 soldats austriacistes a traïció pels borbònics després d’haver-se rendit. Cal remarcar que la Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva, està inventariada i avalada per l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà (Osona) al voltant de la festivitat de les “marededéu trobades", quan el santuari de la Gleva celebra la Festa major. Es tracta, com el mateix nom indica, de tot un seguit d’activitats festives i, també, religioses que se celebren a tota la barriada propera al santuari i que pertany al municipi de les Masies de Voltregà. El santuari és un temple religiós que conté la imatge mariana que va ser batejada com a patrona de la Plana de Vic, la Mare de Déu de la Gleva.

ARTICLE 107 DEL REGLAMENT D’ARMES

 (...)


Las armas largas y cortas de avancarga y las demás armas de fuego antiguas o históricas, sus reproducciones y asimiladas, susceptibles de hacer fuego, y las de sistema Flobert, salvo en los casos de festejos tradicionales -en los que, previa autorización del Delegado o Subdelegado del Gobierno, se podrán utilizar en lugares públicos únicamente con pólvora-, se utilizarán exclusivamente en campos, galerías o polígonos de tiro de concurso y terrenos cinegéticos, controlados, para prácticas y competiciones, a cuyo efecto las armas largas y cortas de avancarga y las demás de la categoría 6.2, precisarán la posesión de un certificado de banco oficial de pruebas para cada arma y la obtención de autorización especial, que podrá amparar un número ilimitado de estas armas, en la forma prevenida en el artículo 101. Las de sistema Flobert podrán ser utilizadas también en la explotación de puestos de tiro al blanco, especialmente autorizados para estas armas.

Davant aquest greuge que considerem completament arbitrari i fora de lloc, demanem que tothom doni suport a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714 perquè sigui multitudinària i alhora poder reivindicar les festes tradicionals de Catalunya.

Òmnium Cultural d’Osona
Miquelets de Catalunya
Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
Vic, 4 de febrer de 2011. 

Més informació: http://osona.omnium.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org