NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Programa de la XIII Carbonera de Forallac
Informa: Turisme, Ajuntament de Forallac
Dilluns, 3 d'octubre de 2005 a les 16:22


Sant Climent de Peralta (Baix Empordà) - Una nova edició d'una festa que permet reviure el procés tradicional d'obtenció del carbó al massís de les Gavarres.


La Carbonera mostrarà aquest any el procés d’apilar la llenya i embalumar. La popular festa, que se celebra al mas Frigola de Sant Climent de Peralta, comença el dissabte 1 d'octubre i s’allargarà fins el 29.

L’Ajuntament de Forallac ha volgut donar una major dimensió a la popular celebració de La Carbonera oferint a tothom que vulgui la possibilitat de veure com es munta la pila abans de la tradicional encesa que es fa el 12 d’octubre. Fins aquest any, la festa de se centrava bàsicament en el procés de cuita del carbó, que dura unes dues setmanes. Amb tot, el procés previ de preparació, quan els carboners apilen la llenya i posteriorment la cobreixen amb bruc i terra —operació coneguda amb el nom d’embalumar— es feia entre setmana i sense fer-ne publicitat, tot i que alguns veïns s’hi acostaven per veure’l. En aquesta ocasió, però, els dos processos previs es faran els dissabtes 1 i 8 d’octubre, a partir de les 10 del matí, amb l’objectiu que tothom interessat els pugui seguir de prop. Això donarà una nova dimensió a la festa, que arriba a la seva XIII edició, i permetrà conèixer les interioritats d’una carbonera.

L’encesa està prevista, com s’ha vingut fent les darreres edicions, el dia 12 a les 10 del matí, i anirà a càrrec de l’arqueòleg Toni Palomo, que l’encendrà utilitzant tècniques prehistòriques d’obtenció del foc. A partir d’aquest moment, la pila començarà a fumejar fins el proper dissabte 29, quan els carboners recolliran el carbó, un altre dels moments espectaculars d’aquesta festa que pretén reviure el procés tradicional d’obtenció del carbó al massís de les Gavarres.

Com a actes complementaris, aquest any s’han programat dues sessions de contes a la vora del foc (els dissabtes 15 i 22 a les 17.30 h), una activitat especialment adreçada als més petits, i dues projeccions audiovisuals a l’aire lliure el dia 15. A les 19.30 h es projectarà el documental El Baix Empordà de la mà del vent, una coproducció de Vídeo Play Serveis i Globus Empordà, i a les A les 22.30 el documental Homes de fum. Intercanvi de carboners de Catalunya i Suècia, de Vídeo Play Serveis. L’Ajuntament preveu que al llarg d’aquest mes milers de persones s’acostin a la carbonera. Entre aquests, cal destacar que en les darreres edicions centenars de grups escolars hi fan visites guiades amb l’objectiu de conèixer el procés de carbonar a les Gavarres.

Més informació: http://www.forallac.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org