NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Illes Balears



Campos estrena Cossiers
Informa: cossier
Dilluns, 9 de gener de 2012 a les 11:48


() - Campos traurà al carrer als seus nous 'cossiers' a la festa patronal de Sant Julià.


Els cossiers es reprodueixen. Si en aquests moments a l'illa hi ha els emblemàtics grups d'Alaró, Montuïri, Algaida, Manacor, Pollença, Inca i Palma, el poble de Campos presentarà als seus en gener de 2012, en el marc de la festa patronal de Sant Julià. La iniciativa és de l'agrupació sense ànim de lucre Pinyol Vermell.

Diferents historiadors, actuals i antics, com l'arxiduc Lluís Salvador, han deixat constància que segles enrere a part del grup esmentat abans també ballaven els cossiers en viles històriques com Campos, Porreres, Sineu, Santanyí, Llucmajor, Valldemossa i Santa Maria, entre altres possibles localitats de l'illa. 

Cossiers prové de la paraula corredor; corredors que corrien al cós, lloc on es disputaven les joies (premis que es penjaven en canyes). És cert misteri envolta la singular tradició que aspira a ser declarada Bé d'Interès Cultural i fins i tot Patrimoni Mundial de la Humanitat com el cant de la Sibil·la.

Hi ha diferents hipòtesis sobre el sentit real dels cossiers. Si és una espècie de ritual a favor de la fecunditat-fertilitat de la terra; dansa executada per sacerdots de la catedral, intèrprets de vells jocs d'habilitat que en passar a formar part de la processó del Corpus serien configurats com ball sacrilitzat; culte matriarcal estès a Europa, la victòria del Bé (els cossiers) sobre el Mal (el dimoni) o igual una simple transgressió-divertiment.

En els casos de Campos i Porreres, l'arxiduc Lluís Salvador, en la seva obra Die Balearen, apunta que una altra figura peculiar acompanyava els cossiers, el Bovo, que anava mal vestit. L'expert en toponímia i historiador, Cosme Aguiló, sosté que cada poble tenia les seves particularitats, trets exclusius que consolidaven la seva identitat.

A falta de documents històrics fidedignes, Pinyol Vermell de Campos recorre a la il · lusió i imaginació i presa mostra de cossiers actuals. Van contactar amb el campaner exrector i historiador Gabriel Reus, que els va confirmar que una nota revela que l'església local va pagar a uns cossiers per ballar al poble, si bé no s'ha pogut aclarir la data exacta ni si eren o no residents a Campos. 

Joan Adrover, president de Pinyol Vermell, apunta que els nous sis cossiers de Campos portaran faldilla vermella (tela de lli i seda elaborada a la manera antiga) i hi haurà dos d'ells amb faixa groga, dos verda, i dos, blava. Al seu torn, lluiran petita capa brodada en punt mallorquí i punta feta en món. La dama, faldilla i brusa estil d'antany i faixa vermella. Tots, sabates d'espart, cascavells, flors, miralls i cintes. Mentre que el dimoni tindrà inspiració de siurell per diferenciar-ho dels infernals diables ja existents al poble.

Els balls dels nous cossiers de Campos: Mestre Joan (dansa de presentació amb mocadors curts), Aquests de sa capa negra (mocadors llargs), Estrella de dia (amb bastons) i Ball des capell (de color vermell). També hi haurà l'esbart anomenat Una endimoniada.

Altres plans de futur del dinàmic Pinyol Vermell són els caparrots L'amo en Rafel i Madò Gabriela i un conjunt tipus cavallets, encara que amb l'ós de protagonista en figurar en l'escut municipal, acompanyat pel rondallístic Joanet de l'onso.



Més informació: http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2011/12/24/campos-sacara-calle-nuevos-cossiers-fiesta-pat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org