NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Impulsen la construcció d'un gegant amb micromecenatge
Informa: gegantsallent, El Carrilet, La Llançadora i l'Ateneu Rocaus
Dijous, 15 de novembre de 2012 a les 11:02


Sallent (el Bages) - L’objectiu de la campanya és la construcció d'un gegant popular a Sallent, una figura festiva no institucional que serveixi per cohesionar i posar en contacte totes les entitats i persones que vetllen per la festa popular i tradicional al carrer.


D'aquesta manera, la nova figura serà present a actes del poble que per diferents qüestions es fa difícil que hi participin els gegants actuals. A part, dotarà de tradició i cultura popular activitats i rues festives del poble. Per exemple, el Correllengua, Sant Joan, festes a les escoles i els barris, el cercatasques del divendres de carnaval, les cercaviles de la festa major alternativa... A part, la història del poble ens recorda que antigament ja hi havia hagut una figura amb característiques semblants: el gegant boig, que va desaparèixer a principis dels anys 90.

Quan parlem d’un gegant popular no només ho fem pensant en la vessant festiva i lúdica sinó també comptant amb la participació de la màxima base social de la vila, que serà qui gaudirà de la figura. Per això, a part de l'ajuda de les associacions, és imprescindible l'aportació individual dels sallentins per acabar de finançar el projecte.

EL NOU GEGANT: UN MAQUI

Després d’un procés de participació amb entitats culturals i socials, i recollides les votacions, la figura guanyadora ha estat un maqui. En segon lloc va quedar la bruixa Joana la Negra i, per últim, el cocodril.

La figura del maqui consistirà en un home de mitjana edat, vestit amb una boina al cap, cassaca i bandolera. Els elements que l’acompanyaran seran una escopeta (símbol de la resistència antifranquista), una cantimplora i uns quants plecs de propaganda política de l’època. L’arma servirà per a instal·lar-hi els components de foc per a les ballades del correfoc; i la cantimplora serà interactiva amb el públic, ja que llançarà aigua.

Estèticament, el maqui serà sec i sorrut (per les hores de resistència a la muntanya), però proper al poble i còmplice (per la seva identificació amb els més desfavorits i lluitadors).

La figura neix de la necessitat de dignificar la seva història, el seu combat. L'actual “democràcia” ha condemnat els maquis l’oblit, de la mateixa manera com el règim de llavors els va catalogar de vàndals terroristes. Creiem que continuar batallant contra el franquisme, i fer-ho clandestinament des dels boscos, és una proesa que no s’ha d’oblidar. Per això volem mantenir viva la memòria d’aquells lluitadors per la llibertat, que tantes vegades han intentat esborrar.

FINANÇAMENT

Els 1.200€ que volem aconseguir amb aquest Verkami representen menys d'un terç del pressupost del projecte, que està estimat en uns 4.200€. D'aquests, 3.500€ es destinen a la construcció del gegant i 700€ a una partida de manteniment de la figura.

El finançament es divideix d'aquesta manera:
- Aportacions de les entitats impulsores: 1.500€
- Aportacions entitats col·laboradores: 1.000€
- Micromecenatge 'analògic' (parades al carrer): 500€
- Verkami: 1.200€

Amb la teva ajuda, al Carnaval del 2013 Sallent gaudirà del nou gegant maqui!


Més informació: http://www.verkami.com/projects/3434-construim-un-nou-gegant-popular-a-sallent

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org