NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Fonoteca de Música Tradicional Catalana, accessible a través d'Internet
Informa: premsa, Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals
Dilluns, 1 de setembre de 2014 a les 22:27


Barcelona (el Barcelonès) - Ja es poden consultar a la xarxa 590 documents sonors de cultura popular. Properament la Fonoteca també oferirà l’accés a una selecció de documents d’imatgeria popular provinents de fons com l’Arxiu Amades i les col·leccions Martí Palau i Busquets


L’arxiu de recerca etnomusicològica del Departament de Cultura, la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, ja ofereix la possibilitat de consultar una part significativa del seu fons, 590 documents sonors, a través d’Internet mitjançant el repositori digital CALAIX. Amb aquesta iniciativa es vol facilitar l’accés als ciutadans i als investigadors al fons del Centre de Documentació de Cultura Popular.
 
Els 590 documents sonors digitalitzats i que ara es posen disposició del públic a través d’Internet constitueixen una col·lecció discogràfica de 12 volums pertanyents al segell discogràfic de la Fonoteca, creat l’any 1990. La col·lecció consultable es divideix en 5 sèries: Documents testimonials i de recerca directa (Tivissa, cançons i tonades de la tradició oral; Música de tradició oral. Rituals de vida i del curs de l’any i Bages, cançons, tonades i balls populars); Temes monogràfics (El ball de bastons i El flabiolaire Josep Verdaguer i Portet, Roviretes); Festes tradicionals (La Festa major de l’Arboç; Valls, sons i músiques de festa i Les festes de Santa Tecla); Documents recuperats (Les llibertats d’orgue del cicle de Nadal i Música per a gralla d’autors vuitcentistes) i Mostres de música tradicional (Grallers de Vilafranca. Colla de Mar).
 
Les 590 melodies són consultables en xarxa mitjançant cerques indexades per autor (30), per municipis (63) o per àmbits temàtics (8): Ball (59 enregistraments), Etapes de la vida (270), Festa (113), Infància (49), Instrument de vent de fusta (60), Nadal (39), Orgue (39) i Tradició oral (270).
 
La Fonoteca de Música Tradicional Catalana és un programa del Departament de Cultura gestionat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, que té com a objectius la recerca, l’inventari, la conservació de materials de música tradicional i la seva investigació i divulgació. La coordinació tècnica i el desenvolupament de la Fonoteca va ser duta a terme per Josep Crivillé i Bargalló i Ramon Vilar i Herms, amb la participació de diversos col·laboradors externs i del tècnic de so Josep M. Adell.
 
La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha implementat un programa d’accessibilitat a les diferents col·leccions que integren el seu Centre de Documentació de Cultura Popular del qual en formen part la Biblioteca de Patrimoni Etnològic, l’Arxiu de Patrimoni Etnològic i la Fonoteca de Música Tradicional Catalana (FMTC).
 
La segona fase de digitalització de documents del Centre de Cultura Popular preveu la difusió de la imatgeria popular, amb la qual es facilitarà l’accés i consulta a través de la xarxa a una selecció a documents provinents dels fons especialitzats en cultura popular, com és el cas de l’Arxiu Amades i les col·leccions Martí Palau i Busquets. Es preveu implementar aquesta segona fase al llarg del primer trimestre de 2015.


Més informació: http://calaix.gencat.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org