NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El gegant del General Moragues protagonitza la "Història de Gegants 2014"
Informa: Xavier del Villar i Berenguel, Gegants de la Roca del Vallès
Dimecres, 26 de novembre de 2014 a les 10:13


la Roca del Vallès (el Vallès Oriental) - L'acte, que enguany arriba a la seva cinquena edició, s'emmarcarà dins la commemoració del Tricentenari i tindrà com a convidat d'excepció el gegant del General Moragues, de Sant Hilari Sacalm. Diumenge 30 de novembre de 2014, a partir de les 11.00h.


Des de l'any 2010, la Colla de Geganters de la Roca del Vallès organitza per les Festes Patronals de Sant Sadurní (voltants del 29 de novembre) un acte geganter diferent a la Vila, en que una parella de gegants visita els amfitrions, l'Odó i l'Emma, per oferir una jornada de cultura popular de qualitat i protocolaria.

Enguany la Colla de Geganters de la Roca ha volgut posar el seu granet de sorra per commemorar l'any del Tricentenari, organitzant aquesta cinquena edició de la Història de Gegants amb aquesta temàtica.

És per això, que el poble de la Roca del Vallès podrà gaudir de la visita d'un convidat d'excepció, el General Moragues, que sortirà per primer cop de la seva vila natal de Sant Hilari Sacalm. Aquesta figura es va presentar en societat el passat 26 d'octubre, dins dels actes de celebració de l'Any Moragues a Sant Hilari Sacalm. L'obra ha estat creada pel mestre escultor Toni Mujal de Cardona, pare també dels gegants de la Roca, Odó, Emma i Jofre.

Imatge

Josep Moragues i Mas va néixer el 1669 a la masia que la seva família tenia a Joanet, avui al terme de Sant Hilari Sacalm. El seu matrimoni amb Cecília de Regàs el va emparentar amb l’aristocràcia rural d’una Catalunya que Moragues ben aviat va passar a defensar des dels camps de batalla. Primer es va enrolar a la companyia de miquelets de la vegueria de Vic per lluitar, en l’últim trienni de la Guerra dels Nou Anys, contra la invasió borbònica. Després va formar part de la colla de patriotes vigatans que, el 1705, es van alçar en armes contra el virrei borbònic Francisco de Velasco.

Nomenat coronel de cavalleria per la Casa d’Àustria i després de lluitar amb el seu regiment al front de l’Empordà, Moragues va assolir el grau de general de batalla i va ser destinat a la fortalesa de Castellciutat, a tocar de la Seu d’Urgell. Del 1707 al 1713 va liderar la defensa de la frontera del nord, des d’on va haver d’oposar molta resistència per fer front a uns atacs francesos que sovintejaven intentant penetrar a territori català. Mentrestant, la seva primera esposa havia mort i el general s’havia casat en segones núpcies amb Magdalena de Giralt, senyora de Bressui i noble del Pallars.

Després de la capitulació de Barcelona l’11 de setembre del 1714, un dels objectius de les forces borbòniques liderades a la ciutat pel duc de Berwick va ser la captura i l’escarni de Josep Moragues, que s’havia ben guanyat el qualificatiu de “Diable de les Guilleries”.
Després de refugiar-se un temps a Cardona amb la seva família, Moragues va ser capturat a Barcelona per les tropes borbòniques el 21 de març del 1715.

Josep Moragues va ser arrossegat viu pels carrers de la ciutat fins a ser decapitat. El seu cos va ser esquarterat i el seu cap, dipositat en una gàbia que va estar penjada a la vista de tothom durant 12 anys al Portal de Mar de Barcelona.

La Colla de Geganters de la Roca editarà, com en les darreres edicions d'aquest acte, una fitxa col·leccionable amb informació sobre el gegant convidat, en aquesta ocasió els gegant Moragues de Sant Hilari Sacalm, amb fotografies, referències històriques, etc. Es podrà adquirir el mateix dia a la paradeta de marxandatge que hi haurà durant l'acte.

La diada (diumenge 30 de novembre de 2014) tindrà els següents horaris:
11.00h RECEPCIÓ del gegant convidat i plantada de figures a la plaça de l'Ajuntament
11.15h INICI DE LA CERCAVILA amb el següent recorregut: plaça de l'Ajuntament, Montseny, Verge de Montserrat, plaça de l'Era, Rambla Mestre Jaume Torrents, Major, plaça de l'Església.
12.00h ARRIBADA DE LA CERCAVILA a la plaça de l'Església. Parlaments institucionals i intercanvi d'obsequis.
12.15h MOSTRA DE BALLS davant de l'Església de Sant Sadurní.
12.30h FOTOGRAFIA OFICIAL de la V Història de Gegants a les escales de l'Església.


Més informació: http://www.gegantsdelarocadelvalles.blogspot.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org