NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Actes del Bicentenari del Ball de Diables de Vilafranca
Informa: Blai Verge Salvadó, Ball de Diables de Vilafranca
Dimecres, 29 d'abril de 2015 a les 17:58


Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) - Per celebrar el bicentenari de la seva presència a la Festa Major, i aprofitant l’avinentesa de que Vilafranca és la Capital de la Cultura Catalana 2015, el Ball de Diables de Vilafranca organitzarà diversos actes al llarg de l’any, a més dels habituals.





Conte del Ball de Foc
El conte del Ball de Foc és un conte infantil que narra la història que hi ha darrera l’enfrontament que tenen els diables i l’alquimista Silè cada 1 de Setembre pels carrers de la vila. L’objectiu del conte, és difondre la història entre els més menuts, i que coneguin millor l’espectacle. El conte, il·lustrat per la jove vilafranquina Mireia Andrade, es posarà a la venda el dia 23 d’Abril a diferents llibreries de la vila i també es podrà trobar el dia de Sant Jordi a la paradeta que el Ball de Diables de Vilafranca tindrà muntada a la rambla de Sant Francesc. El conte té un preu de 12€.

VIIIè Diabòlic
El proper 30 d’Abril tindrà lloc la vuitena edició del Diabòlic, un acte consolidat en calendari festiu de Vilafranca. L’objectiu del Diabòlic és fer difusió dels diferents elements culturals del món del foc dels Països Catalans, convidant dues colles de diables i una bèstia de foc del territori. Enguany les colles convidades són els Diables Aristois de Sant Martí Sarroca i el Ball de Diables de l’Arboç. Com a fet excepcional s’ha convidat a el Drac de Vilafranca a participar al Diabòlic. Les arrels del Ball de Diables de Vilafranca estan fortament lligades amb el Drac, per això s’ha decidit convidar i fer un actuació conjunta, fet que només succeeix per la Festa Major de Vilafranca. L’acte començarà amb una cercavila de foc que s’iniciarà a les 9 del vespre a la Plaça de la Vila i acabarà al carrer Barba i Roca. Seguidament hi haurà un concert amb ThePapa’sandthePopo’s, una banda originària d'Esparreguera, que tal i com expliquen ells mateixos rendiran "un tribut al directe, a la música de ball, a les matinades, a cridar la lletra d'una cançó amb un got de plàstic a la mà aixecada, desafiant les lleis de la física newtoniana".

XVIII Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments
Anualment es celebra una trobada amb les 9 colles membres de la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya, sempre a una vila diferent. Enguany coincideix que la trobada es celebrarà a Vilafranca el 30 de Maig. Actualment, la Mostra s’ha consolidat com una de les trobades més importants de cultura popular i tradicional del món del foc del panorama català. L’objectiu principal de la Mostra és mantenir i difondre el model tradicional de Ball de Diables, un model que es pot trobar al Camp de Tarragona i al Gran Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf). L’acte central de la Mostra, consisteix en la representació per part dels Balls participants del seu acte sacramental, o entremès finalitzant amb una cercavila de foc. Enguany, com a novetat, al matí hi haurà una mostra infantil. Per finalitzar la jornada hi haurà un concert amb Dr. Calypso.

Revetlla de Sant Joan
Conjuntament amb altres entitats de la vila, el Ball de Diables de Vilafranca està organitzant una revetlla de Sant Joan amb la intenció de recuperar la celebració d’aquesta festivitat a Vilafranca. Properament s’ampliarà la informació sobre l’acte.

Exposició del Bicentenari
Des del 22 d’Agost i fins al 20 de Setembre, el Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès acollirà una exposició sobre els 200 anys del Ball de Diables de Vilafranca, on es pretén fer un repàs a l’evolució del Ball i la seva història.

Diada del Bicentenari
La culminació dels actes del bicentenari del Ball de Diables de Vilafranca tindrà lloc el 22 d’Agost amb la Diada del Bicentenari, coincidint amb l’inici de la novena i goigs a Sant Fèlix. Aquesta pretén ser una trobada generacional de tots els membres que han format part del Ball i mostrar en directe l’evolució que ha tingut el Ball les últimes dècades. L’acte constarà de diverses cercaviles de foc pels carrers del centre on hi actuaran les diferents colles d’ex-diables del Ball fins acabar amb l’actuació de la colla actual. L’acte finalitzarà amb un concert.

Renovació de l’imatge gràfica
De la mà de l’estudi de disseny vilafranquí, Ladyssenyadora, i aprofitant l’avinentesa del bicentenari, el Ball de Diables de Vilafranca ha renovat completament la seva imatge gràfica. A més ha llançat una col·lecció de samarretes inspirada en els 7 pecats capitals, que tempten al pelegrí al acte sacramental del Ball. Cada samarreta incorpora una etiqueta amb un codi QR que enllaça amb un vídeo on es pot veure la interpretació de cada pecat. A més a més també s’ha dissenyat una nova samarreta del Ball de Foc.

Nova pàgina web
S’ha re-dissenyat completament la pàgina web, fent-la adaptable per mòbils i on es trobarà tota la informació dels actes que organitza el Ball enguany, i que mica en mica s’anirà ampliant.

Més informació: http://www.diablesdevilafranca.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org