NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El cicle "Parlem de Festa!" aborda la La Morisca de Gerri de la Sal
Informa: Pau Plana i Parés, Actp Aurembiaix
Dimecres, 27 de maig de 2015 a les 13:26


Lleida (Segrià) - El proper dijous, 28 de maig, a les 19:30 h, tindrà lloc a la Sala Alfred Perenya de la Casa dels Gegants (Av. Blondel, 64) de Lleida una nova sessió del cicle de xerrades "Parlem de Festa!", amb una conferència sobre la festa de la Morisca de Gerri de la Sal.


Gerri de la Sal conserva el que es considera una de les joies de la cultura popular i tradicional del país: el Ball de la Morisca. La dansa ha esdevingut un element d’identitat col·lectiva del poble del Pallars, i compta en la seva escenificació amb la participació activa de bona part dels vilatans. Es tracta d'un ball antic, d’origen incert, però que  pel nom i alguns detalls dels passos i del vestuari, la podem relacionar amb la dansa medieval del mateix nom, refeta al llarg de l'edat moderna i del segle XIX. La dansa ha mantingut la seva celebració de forma ininterrompuda al llarg de tot el segle XX segons els estudiosos i testimonis de la gent de més edat del poble, i que queda documentada gràcies a fotografies antigues. La Morisca es celebra el tercer diumenge d’agost i des de fa uns anys al voltant de la dansa s’hi ha afegit la representació teatral de la llegenda, que dona un origen mític a aquesta dansa. Pep Coll en la seva obra teatral inèdita La Morisca de Gerri, de l’any 2004, dona forma literària a aquesta llegenda. Actualment es fa la representació en base a aquest text de l’escriptor pallarès.

L’acte anirà a càrrec de Josep Bochaca Romaguera i Mercè Caselles Rutllan de la Fundació Morisca de Gerri de la Sal, i Pep Coll, escriptor i autor del text de la llegenda en el qual es basa la representació actual.



Aquest serà l’acte de cloenda del cicle  al voltant de l’exposició "Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental", que s’exposa fins el 31 de maig en aquest mateix espai.


Més informació: https://www.facebook.com/ACTPAurembiaix

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org