NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Cervera recupera la tronada de Festa Major
Informa: Agrupació Seny Major
Dimecres, 16 de setembre de 2015 a les 18:05


Cervera (la Segarra) - la Recuperació de la tronada i la instal·lació de la "Casa de la Festa" són les principals novetats de la festa major, que s'allargarà


Com a novetat a la festa major d’enguany, Els Trabucaires de Cervera i l’Agrupació Seny Major recuperen l’encesa de la Tronada, en el Pregó de la Festa Major. La tronada consisteix en l’encesa d’un regueró de pólvora estés al mig de la plaça acompanyat de petards de baixa intensitat. La seva funció és solemnitzar les celebracions de la nostra ciutat marcant l’inici i final de les festes com també els seus punts culminants.

A Cervera tenim documentada la Tronada des del 1620, una de les primeres documentades al nostre país. Aquesta pràctica festiva s’utilitzava en les festes de Cervera i especialment a les Festes Majors, on s’aviava més d’una Tronada. La tradició cerverina d’aviar Tronades es va perdre en el temps de la Guerra Civil.

L’Agrupació Seny Major i els Trabucaires de Cervera han emprès la seva recuperació en aquesta Festa Major. El ritual de l’encesa s’iniciarà tot just desprès de la lectura del Pregó al balcó de la Paeria, el divendres 25 de setembre. El pregoner d’enguany, Manel Pedrós, acompanyat del Paer en Cap seran els encarregats d’aviar la Tronada col·locada al centre de la Plaça Major.

La Casa de la Festa

Des de l’Agrupació Seny Major, enguany es durà a terme durant el temps d’Isagoge l’anomenada Casa de la Festa. Un espai que exposarà el bestiari, imatgeria i elements festius de la ciutat, juntament amb part del material generat pel Seminari de Cultura Popular a les Escoles. L’exposició romandrà oberta del divendres 18 al divendres 25 de les 18.00h a les 20.30h.
Imatge
La Casa de la Festa serà un espai on a part de l’exposició tindrà lloc altres actes relacionats amb la cultura popular i/o tradicional a la nostra ciutat.

- El dissabte 19 de setembre a les 7 de la tarda es presentarà el llibre «Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l’instrument» d’Ivó Jordà a l’acabar podrem gaudir del concert de gralla: «La gralla en el vuitcentisme» a càrrec del grup “els Modernistes”.

- El dilluns  21 de setembre  a les 8 del vespre, es durà a terme la ponència «Les cases de la festa, estat de la qüestió»  a càrrec d’Oriol Cendra, expert en administració pública i gestió cultural i vinculat al teixit associatiu i a la cultura popular de Cerdanyola del Vallès.

- I finalment, el dimecres 23 de setembre a dos quarts de 8 del vespre, podreu assistir a la Xerrada “5 anys de Seminari La Cultura Popular a les escoles de Cervera” on parlarem del present i futur del projecte i presentarem dels darrers materials.


Més informació: http://senymajor.decervera.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org