NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 12 de setembre de 2024 | Guiu    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Novetats de la Fira de Santa Úrsula de Valls 2015
Informa: Laura, Premsa Ajuntament de Valls
Divendres, 16 d'octubre de 2015 a les 14:20


Valls (A) - La Fira de Santa Úrsula de Valls acull el 5è Fòrum Casteller de Catalunya i viu l’estrena de les noves corones dels gegants de la ciutat, en un programa renovat tant en el format com en els continguts, previst entre el 19 i el 25 d’octubre.


Els vallencs atresoren en Santa Úrsula, enguany diumenge 25 d’octubre, la mare de totes les diades castelleres. En la plaça quilòmetre zero de l’univers casteller, la del Blat, la dualitat entre colles es viu en el mateix marc urbanístic que fa dos-cents anys. Harmonitzant la tradició amb les exigències actuals del món casteller, al seu voltant Valls organitza des de fa cinc anys una munió d’actes transversals sobre la manifestació internacionalment més coneguda de la cultura popular de Catalunya.  

La vintena d’estands de la FiraCastells que novament omple el Pati i els tallers i activitats familiars que dinamitzen el cap de setmana ursuler són un dels epicentres en el qual milers de vallencs i visitants ascendeixen a rocòdroms, il·lustren làmines castelleres, aprenen les interioritats castelleres, modelen argila multicolor o, com enguany, pinten altres elements festius del seguici cerimonial vallenc, construeixen figures de cartró i pedra, exerceixen de petits periodistes castellers, o bé decoren ciris d’un dels antecedents castellers, la moixiganga. A més d’aquestes novetats, la compta amb l’estrena del Titella Casteller, que a partir d’ara serà la mascota d’un dels festivals anuals que organitza la ciutat de Valls cada novembre, el Guant.  La Fira s’obre divendres 23 a la tarda i es clausurà diumenge 25 al vespre.

El Simposi Casteller tindrà lloc dissabte 24 d'octubre convertint la Fira de Santa Úrsula en l'epicentre de l'anàlisi castellera. D'una banda, analitzarà el paper de la immigració en el desenvolupament del món casteller i, de l'altra, el Concurs de castells de Tarragona serà objecte de debat pel que fa als pros i els contres del seu actual format.  Retornant a la fórmula de la primera edició, que es va estrenar en el marc de les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela de 2011, el simposi se centra en la franja matinal del dissabte 24 d'octubre.

També estrena ubicació a la nova sala d'actes de l'antic Convent del Carme, seu de l'escola Enxaneta, un edifici històric i patrimonial que la ciutat ha recuperat i que ja ha acollit actes culturals aquest estiu i durant la Festa Major de Sant Joan.  D'aquesta manera, l'organització busca una millor harmonització horària tant amb el conjunt del programa de la Fira de Santa Úrsula com amb les actuacions castelleres que les colles desenvolupen els dissabtes a la tarda al país.

Esmorzar amb estrella Michelin

També nou serà l’esmorzar cooking que prepararà perquè pugui ser degustat popularment el xef Joan Bosch, del Restaurant amb una estrella Michelin Can Bosch, de Cambrils. Amatent al que ofereix cada dia el mercat, presta una atenció escrupolosa en la tria del producte, amb el segell de la proximitat. Bosch ha fet una immersió estiuenca en els esmorzars de forquilla dels castellers vallencs en les diades cabdals i, sense renunciar als plats de família coneixedora del mar i del menjar de pescadors, prepararà aquest show cooking per encetar el Simposi. A diferència de l’any passat, el producte cuinat serà degustat popularment en les taules parades al convent del Carme.

Una altra novetat serà el final de la jornada, en format de vermut tertúlia, moderat per la Revista Castells, amb els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré i Manel Urbano. En el debat a l'entorn de la immigració i els castells, la llista de ponents inclou els professors Manuel Delgado, de la Universitat de Barcelona, i Ricard Morén, de l'Autònoma de Barcelona, el gestor de l'administració local a l'Ajuntament de Granollers Albert Soler, o els Marrecs de Salt i la colla La Global de Salou.

El torrenc i autor del projecte del nou format del Concurs Josep Bargalló,  l'investigador casteller i membre del Consell científic del Museu Casteller de Catalunya Eloi Miralles, i els periodistes Carles Esteve, de la Revista Castells i del Baròmetre Casteller, Pep Ribes, de Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca, i els Minyons de Terrassa, seran els analistes de la nova fórmula del certamen competitiu de Tarragona.

Enguany la moderació de les taules rodones va a càrrec de periodistes de  televisions catalanes, en concret, Àlex Alonso, de TAC12/Xarxa de Televisions Locals, i Biel Duran, de Televisió de Catalunya, que condueixen respectivament els debats sobre el Concurs i sobre la immigració. Els periodistes vallencs Ivan Rodon i Raquel Sans actuen com a relators del Simposi.

L'exposició 'Dones Castelleres', una mostra fotogràfica de catorze autors, tindrà com a protagonistes les dones castelleres amb un centenar d'imatges repartides entre tres espais ciutadans, que s'inauguraran un rere l'altre dimarts 20 d’octubre. El vestíbul del Teatre Principal, la sala Sant Roc i el bar El Safareig acolliran obres de la família Català Roca, Ariadna Brunet Pinós, Antoni Coll Làzaro, Mireia Comas Franc, Laia Díaz, David Oliete, Josep Pont i Roca, Laureta Rodríguez, Jean Segovia Menor, Marc Serarols, Rodrigo Sicilia Gómez, Laia Solanellas, Jon TC i Pere Toda Serra.

El vessant casteller es complementa amb la secció de visuals amb la projecció als locals de les dues colles castelleres  de dos documentals estrenats enguany.  D’una banda, 'Xiquets de Tarragona: l'herència millorada' amb direcció de Carles Pitarch i Maria Roig,  en el 130è aniversari dels primers Xiquets de Tarragona i 45è dels actuals; i de l’altra, '125 anys dels Aficionats de Llorenç', d'Alba Vinyes, Albert Jané, Èdgar Toldrà i Lluís Camell, dedicat a aquesta pràctica ancestral dels castells aixecats per aficionats locals; protagonitzen les estrenes cinematogràfiques.

L’apartat de llibres compta amb la presentació de les novetats editorials castelleres 'Emocions puntuades. 25 edicions del Concurs de castells de Tarragona', de Jordi Andreu i Jordi Suriñach, i 'La canalla castellera i el sobiranisme les colles. 4t Simposi Casteller’, ambdós títols publicats per l’editorial vallenca Cossetània, el segon dins la col·lecció castellera l’Aixecador.

Els concursos de fotografia professional i d’aficionats, el quart concurs d’aparadors castellers, els esmorzars de forquilla del diumenge, les visites castelleres guiades que coordina l’Oficina de Turisme, i els assaigs especials del divendres ursuler, completen el bloc casteller.

Corones majestàtiques

La Fira de Santa Úrsula també comptarà amb una mirada notable cap al patrimoni immaterial del seguici cerimonial vallenc. Els dos gegants grossos de la ciutat estrenaran corones cisellades per les mans del joier, orfebre i escultor Joan Serramià. Les actuals corones de materials pobres i deteriorats seran substituïdes per dues noves peces inspirades en les corones vallenques de la Mare de Déu de la Candela.  Els treballs s’inclouen en el pla de millora de patrimoni immaterial vallenc que suposa la restauració completa tant dels gegants com l’àliga de la ciutat. L’acte de presentació tindrà lloc dijous a la tarda a la capella del Carme, al carrer de la Cort. Posteriorment, ja en el vestíbul de l’Ajuntament, les obres podran ser visitades durant tot el cap de setmana i sortiran a ballar diumenge al matí.

Les escoles també desplegaran la trentena de peces d’imatgeria en la 16a Mostra de Bestiari Escolar i Infantil, amb la qual la contribució a la cultura popular assoleix un dels moments àlgids del calendari anual vallenc. La pirotècnia dels grups de foc vallencs acompanyats pel drac de Tarragona, en els 30 anys de la seva recuperació, i pels diables infantils de Cervera, prendrà els carrers del barri antic poques hores després.

La nit del dissabte la plaça de l’Oli programa la revetlla de gralles, amb la rauxa sonora dels grups Els Llorus del Negrito i La Canya d’Or, formacions allunyades dels formats tradicionals i que posen de manifest que les versions també dominen el món de les gralles.  El Llorus del Negrito van ser la revelació de les darreres Decennals; després de quatre anys, porten el seu nou repertori. La Canya d’Or ho va petar tot al ball de gralles del darrer Sant Fèlix vilafranquí.

Entre els observadors de la Fira de Santa Úrsula d’enguany s’inclou el col·lectiu Cafès de Patrimoni, una iniciativa que respon a la necessitat de generar punts de trobada entre persones vinculades professionalment, per estudis o de manera activa, a l’àmbit del patrimoni. El projecte està dirigit a fomentar actituds crítiques i afavorir l’opinió sobre l’estat de la qüestió de l’àmbit patrimonial, les eines de què disposen els professionals i quines solucions s’hi podrien trobar amb la participació de tots els agents implicats.  El Fòrum i les obres del Museu Casteller de Catalunya a la plaça del Blat seran seguit per aquest grup de professionals.

Informació on line

La informació de Santa Úrsula es podrà seguir on line a través de la VALLS APP, que pot descarregar-se gratuïtament en les plataformes Google Store i Play Store. La xarxa twitter també oferirà nodrida informació a través de VisitaValls, moncasteller i km0 casteller, mentre que a facebook Visita Valls i Festes Decennals Valls informaran dels continguts i de les novetats que vagin sorgint. El programa editat es distribueix aquesta mateixa setmana a totes les llars vallenques i en els principals punts d’informació cultural de la ciutat, com l’OMIC, la Biblioteca Carles Cardó i el Teatre Principal.  El web www.valls.cat també l’allotja complet.

L’organització del Fòrum Casteller està integrada per les dues colles dels Xiquets de Valls, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Revista Castells, la Fundació de les Decennals i el propi Ajuntament de la ciutat de Valls. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.


Més informació: http://www.valls.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org